BM İnsan Hakları Konseyi’nden soykırım kararı

BM İnsan Hakları Konseyi’nin ‘Soykırımın Önlenmesi’ başlıklı oturumunda kabul edilen yasa tasarısında, soykırımların ve insanlığa karşı suçların cezasız kalmasının, uluslararası barış ve güvenliğin karşısındaki en büyük engel olduğunu belirtiyor. Ermenistan’ın girişimleriyle hazırlanan tasarıda, cezasızlığın bu olayların tekrarlanmasına vesile olabileceğine dikkat çekilirken, cezasızlığa karşı mücadelenin, soykırımların ve insanlığa karşı suçların engellenmesinde en önemli araç olduğu söyleniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Ermenistan’ın girişimiyle soykırımın önlenmesine yönelik 29 maddelik bir yasa tasarısını kabul etti. Konsey, BM bünyesinde, dünya genelinde insan haklarını korumak ve kollamak için çalışıyor. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, konseye dâhil olan 64 ülke, yasa metninin yazımında Ermenistan’a destek verdi. Tasarı iki hafta süreyle düzenlemelere açık olacak.

27 Mart günü BM İnsan Hakları Konseyi’nin ‘Soykırımın Önlenmesi’ başlıklı 28. oturumunda kabul edilen yasa tasarısında, soykırımların ve insanlığa karşı suçların cezasız kalmasının, uluslararası barış ve güvenliğin karşısındaki en büyük engel olduğunu belirtiyor. Ermenistan’ın girişimleriyle hazırlanan tasarıda, cezasızlığın bu olayların tekrarlanmasına vesile olabileceğine dikkat çekilirken, cezasızlığa karşı mücadelenin, soykırımların ve insanlığa karşı suçların engellenmesinde en önemli araç olduğu söyleniyor. Tasarı metninde ayrıca soykırım suçunun inkârı durumuna da değinilip inkârın, cezasızlıkla mücadeleye büyük zarar verdiği ve soykırımın önlenmesine yönelik çabaların önüne geçtiği belirtiliyor.

9 Aralık

BM’ye sunulan metinde ‘Evrensel Periyodik İnceleme’ mekanizmasının önemi hatırlatılıp üye devletlerin, raporlarını yazarken, soykırımların ve insanlığa karşı suçların önlenmesi konusunda ülkeleriyle ilgili bilgi aktarması gerektiği hatırlatılıyor. Yasa tasarısı taraf devletleri, önleyici bir davranış olarak, ülkelerinde soykırım kurbanlarını anmak için milli günler belirlemeye davet ediyor. Tasarı metnine göre böylece bu denli büyük suçlar unutmamış olurken, daha güvenli bir gelecek inşa edilir. İnsan Hakları Konseyi tasarıyı kabul ederek BM Genel Kurulu’na, 9 Aralık, yani Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nin kabul edildiği günü, Uluslararası Soykırım Kurbanlarını Anma Günü olarak belirlemesi tavsiyesinde bulunuyor.             

Kategoriler

Güncel Dünya



Yazar Hakkında