'Su çatlağını buldu' Cannes yolcusu

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü 4. sınıf öğrencisi Uğur Egemen İres, 65. Cannes Film Festivali'nin kısa film bölümüne katılma hakkı elde etti. T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Sinema Genel Müdürlüğü'nün “Geleceğin Sineması Projesi” kapsamında desteklediği film, uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in aktardığı yaşanmış bir hikâyenin uyarlaması.

2007 yılında öldürülen Dink'in her yıl Fransa'dan Türkiye'ye gelen ve Sivas'ın bir köyünde yaşamı son bulan Ermeni asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadının yaşımını anlatan ''Su Çatlağını Buldu'' adlı hikâyeyi okuduğunda çok etkilendiğini belirten Uğur Egemen İres, hikâyenin tamamen hümanist bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi. İres: ''Köy halkının, o kadını sahiplenmesi beni duygulandırdı. Hikâyeyi çok samimi buldum. Bunu 2010 yılında kısa film senaryosu haline getirmek istedim. Agos gazetesi yetkilileri ve Hrant Dink'in kızıyla görüştüm. Hikâyenin özünün bozulmasını istemediler. Görüntü yönetmenim Şükrü Özçelik ile bu projeyi uzun uzun konuşup senaryomuzu yazdık. Geçtiğimiz yaz da filmin çekimini bitirdik. Fakülte dekanımız Prof. Dr. Nezih Orhon, filmin çekimleri boyunca bize yemek desteği sağladı. Prof. Dr. Sezen Ünlü hocamız bize lojistik destek sağladı. Bazı ekipmanlarımızı bir film şirketinden sağladık. İmece usulü bir film yapmaya çalıştık. Teknik ekip olarak on beş kişiydik. Filmde üç ana karakterimiz vardı. Köy halkı da filmde rol aldı. Çekerken bazı sıkıntılar yaşadığımız filmimiz 4 bin liraya mal oldu.'' dedi.

Filmi çekerken Cannes Film Festivali'ne katılmak gibi hedeflerinin bulunmadığını ifade eden İres: ''Filmimiz insanlığı ve hümanizmi anlatıyor. Yaptığım filmlerle insanların sıkıntıları ile toplumsal sorunları, bireysel hikâyeler üzerinden anlatmayı hedefliyorum. Filmde, Hrant Dink'in öldürülmesiyle her yıl yürüyüş düzenleyen insanların sesi olmaya çalıştık. Çektiğimiz kısa filmimizi, hocalarımızın da teşvikiyle bir uluslararası film festivaline göndermeye karar verdik. Yaptığımız araştırmalarda ilk film festivalinin Cannes olduğunu öğrendik. Geçen ay, Cannes Film Festivali'ne filmi gönderdik. Filmimiz, 31 Mart'ta festivalin Short Corner bölümünde yayınlanma hakkı kazandı. Bu çok abartılacak bir bölüm değil. Film belli aşama ve kriterlerden geçtikten sonra kabul edildi. Bundan sonraki aşamada ülkemizdeki çeşitli festivallerde filmin gösterimini yapacağız. Eskişehir Uluslararası Film Festivali'nde de filmin gösterimi gerçekleştirilecek.'' diyerek filmin 16-27 Mayıs'ta Cannes'de gösterileceğini ve festivale Prof. Dr. Nezih Orhon ile gitmeyi plânladıklarını söyledi.

 

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema