Sen Antuan'a ağır vergi borcu

İstanbul’un en önemli buluşma noktası İstiklal Caddesi'nde bulunan Latin Katolik Katedrali Saint Antuan’a, tapuda arsa olarak görünen avlusu için yaklaşık 1 milyon liralık emlak vergisi ve cezası kesildi. Katedralin Rahibi Lulian Pişta'nın tepkisi ise son derece açık oldu; 'Sultanahmet'in avlusu için vergi ödeniyor mu?'

İSTANBUL'daki en ihtişamlı ve en faal katedrallerden birisi olan Saint Antuan’a, tapuda arsa olarak görünen avlusu için yaklaşık 1 milyon liralık emlak vergisi ve cezası kesilmesi krize neden oldu. Beyoğlu Belediyesi’nin tebliğ ettiği ödeme emri Vatikan’a kadar ulaştı. Papa 16’ncı Benedikt, İtalya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’na, “girişimde bulunun” çağrısı yaparak, avlu vergisi ve cezasının kaldırılması için gerekirse dava açılmasını istedi.

Mor kuşaklı paskalya

Kilisenin Rahibi Lulian Pişta, paskalya törenine cenazelerde takılan mor kuşakla çıkarak, vergi ve ceza nedeniyle “Kara paskalya” yaşadıklarını vurguladı. Hürriyet'e açıklama yapan Pişta, “Kilisemize gönderilen vergi ve ceza paskalya bayramımızı kara paskalya yapmıştır” dedi. Cemaatin desteğini isteyen papaz, azınlıkların haklarını araması gerektiğini söyledi.  288 senelik tarihiyle İstanbul’un tarihi mekanlarından biri olan Saint Antuan Kilisesi’ne kesilen 980 bin TL’lik ceza 19 Mart’ta Beyoğlu Belediyesi yetkililerince tebliğ edildi. Yetkililer, kiliseyi çevreleyen 641 metrekarelik avlu ve eklerinin de kapsadığı alanın tapuda arsa olarak görüldüğü ve Emlak Vergisi’yle ilgili yapılan değişikliğin ardından 1986 yılından itibaren emlak vergisi ödenmediği gerekçesiyle vergi ve cezaların yazıldığını aktardı. Makbuzu teslim alan Pişta, durumu Vatikan’a bildirdi. Papa 16’ncı Benedikt gerekirse yasalar çerçevesinde dava açılmasını istedi. Bunun üzerine başkonsolosluk ve Papaz Pişta, AB ülkelerinin konsolosluklarına durumu aktararak kendilerine destek olunmasını istedi.

Maliye’ye görüşü soruldu

Papaz Lulian Pişta’nın girişimleri sonucu Beyoğlu Belediyesi, Maliye Bakanlığı’ndan görüş talebinde bulunmaya karar verdi. Maliye Bakanlığı’na 10 gün önce gönderilen yazıda, Saint Antuan Kilisesi çevresinde arsa olarak görünen alan için vergi alınıp alınmayacağı soruldu. Henüz cevap gelmedi.

Umarım memur hatasıdır

Papaz Pişta, cezayı gördüğünde çok şaşırdığını anlatarak şunları söyledi: “Cezanın 880 bin liralık kısmı 641 metrekarelik avluyu kapsıyor geri kalan kısmı ise birkaç metrekarelik diğer bölümleri. Bizim bu parayı ödeyecek bütçemiz yok. Zaten kilisede çalışanlar da herhangi bir ücret almıyor. Bağışlarla kilisenin giderlerini karşılamaya çalışıyoruz. Çok küçük miktarlarla kiraya verilen iki ayrı işyerinin geliriyle de kimsesizlere yiyecek ve barınma sağlıyoruz. 300 yıldır aynı yerde duran kilisenin avlusunun tapuda arsa görünmesi ve vergilendirilmesi komik. Bunun birkaç memurun yaptığı hata olduğunu düşünmek istiyorum.”

Demircan: Ceza ödenmeyecek

BEYOĞLU Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan vergilendirme olayının kilisenin yanlış beyanından kaynaklandığını söyledi. Başkan Demircan şöyle konuştu: “Kilise ve avlu tapuda arsa olarak görünüyor. Kilise yönetimi yıllarca bu konuda girişimde bulunmamış. Beyanlarını da söz konusu tapu üzerinden vermişler ve geriye dönük emlak vergisi çıkmış. Bu sorunu kısa süre içinde halledeceğiz. Kilise yönetimine de durumu bildirdim. Bu ceza ödenmeyecek. Cemaat de rahat olabilir.”

Sultanahmet’in avlusu için vergi ödeniyor mu

SAINT Antuan Kilisesi Papazı Lulian Pişta, “Eğer Sultanahmet Camisi’nin avlusu için ya da herhangi bir kutsal mabet için emlak vergisi alınmıyorsa, kilisemizin avlusu için de alınmamalı” dedi. Saint Antuan’ın tarihi 1230’a kadar gidiyor. Kilisede Osmanlı sarayında çalışan ve ticaretle uğraşan katolik vatandaşlar ve aileleri kutsanırdı.

Azınlıklar için güzel düzenlemeler de yapıldı ama bu ceza bizi üzdü

AZINLIKLARLA ilgili Türkiye’de son yıllarda yapılan düzenlemeler memnuniyetle takip ettiklerini anlatan Papaz Lulian Pişta, “Ancak böyle garip bir cezayla karşılaşmak bizi üzdü. Bunu cemaatimize anlatmak da en doğal hakkımız. Belediyeyle görüşmelerimiz sürüyor, cezaya idare mahkemesinde itiraz etmek için tebliğ tarihten itibaren 1 aylık süremiz var. Bu sürenin dolmasına az kaldı. Eğer sonuç alamazsak hakkımızı mahkemelerde arayacağız. Çünkü dava açmazsak bu vergi ve cezayı kabul etmiş olacağız.”

 

(Hürriyet)

Kategoriler

Toplum Kilise