Vicdani ret sitesine soruşturma

www.askeregitmeyin.com sitesine ‘halkı askerlikten soğutmak’ suçlamasıyla başlatılan soruşturmanın ardından, aynı isimli kitaba katkı sağlayan 381 kişiye de soruşturma açıldığına dair haberler medyaya yansıdı.

Genelkurmay Başkanlığı’nın şikayeti üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, www.askeregitmeyin.com sitesi hakkında, ‘halkı askerlikten soğutmak’ suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. 

Soruşturma kapsamında site yetkilisi vicdani retçi Avukat Mehmet Ali Başaran, 6 Nisan'da Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’nda ifade verdi. Başaran ifadesinde, ‘halkı askerlikte soğutma suçu’na değindi. Soruşturmayla ilgili Agos’a değerlendirmelerde bulunan Başaran, şöyle konuştu: “askeregitme.com sitesinin hostunu satın aldığım için şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldım. 6 Nisan Pazartesi, ifade vermek üzere Bakırköy Adliyesi’ne gittim. İfademde, halkı askerlikten soğutmak gibi bir suçun saçma olduğunu söyledim. Aslında böyle şikâyetleri artık ciddiye almıyorlar ama söz konusu Genelkurmay Başkanlığı olunca iş ciddiye biniyor ancak henüz soruşturma kapsamında olduğu için dava açılacağını sanmıyorum.”

Sitenin kuruluş hikâyesini de anlatan Avukat Başaran, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Nisan 2013’te ‘askere gitmeyin çünkü’ kalıbıyla başlayan cümlelerin yer aldığı askeregitme.com adlı sitesini kurduk. Sitede yazılan cümlelerle, neden zorlunlu askerliğe karşı olduğumuzu anlatan bir kampanya düzenledik. 100 cümle olunca Çağlayan Adliyesi önüne gidip bu cümleleri okuduk. Daha sonra 2014’ün başlarında, aralarında öğrencisinden araştırmacısına 381 kişinin desteğiyle ‘Askere gitmeyin çünkü’ adlı bir kitap basıldı.”

Hakkında suç duyurusu bulunduğuna dair haberler medyaya yansıyan kişilerde akademisyen Ferhat Kentel, Agos’a yaptığı açıklamada kendisine herhangi bir resmi kâğıt gelmediğini söyledi: “İnternet sitesinin bir mail grubu var, orada yazışmalar dönüyor, şu an oradaki kimseye resmi bir kâğıt ulaşmış değil. Bana da bir yazı gelmedi. Ancak gruptaki herkes kitabın arkasında durmaya devam ediyor, ne olacak göreceğiz.”

Öte yandan Bombalara Karşı Sofralar İnisiyatifi, bugün (8 Nisan) saat 19.00’da Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelerek kitaptan pasajlar okuyup suç duyurusunu protesto edecek.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları

Etiketler

vicdani ret askerlik


Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.