Demirtaş: AKP iktidarı kaybetmenin, biz barajın sınırında

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara’da gazetecilerle bir araya geldi. Aday listesi, baraj ve çözüm süreci konusunda açıklamalarda bulunan Demirtaş, “Bizim için baraj sorunu tümü ile ortadan kalkmıştır bizim için diyecek durumda değilim. Barajı aşabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

’Kamuoyu yoklamasıyla ilgili AK Parti’nin oy oranıyla ilgili bilgi var mı elinizde?’ sorusuna, Demirtaş, "Baraj sorunu tümü ile ortadan kalkmıştır bizim için diyecek durumda değilim. Barajı aşabileceğimizi düşünüyorum. Anketlerde öyle gösteriyor. HDP’nin baraj sorunu bitti, çok iyi oy oranlarına ulaştık diyecek durumda değilim. AKP’de ciddi düşüş var. Tahminlerime göre Tek başına iktidarı kaybetmenin tam sınırında AKP. Daha iki ay var önümüzde. Biz baraj sınırında, AKP iktidardan düşme sınırında. MHP’den de bize oy vereceğini söyleyen kişilerle tanıştığımı söyleyebilirim. Biz hedef olarak AKP’yi geriletmek için bir kampanya yürütüyoruz. Hedefimizdeki parti muhalefet partileri değil. İktidar partisi seçim kampanyasında siyasi olarak hedefimiz olacak” ifadelerini kullandı. 

"En renkli liste"

Listeyi dört temel kritere göre belirlediklerini söyleyen Demirtaş, "Birincisi, hem tek tek adaylarımız, hem de 550 adayımızın tümü HDP vizyon ve profilini temsil etmeli. Çok kültürlük, çok dillilik, çok inançlı Türkiye toplumu ve çoğulculuğa dayalı demokrasi anlayışını temsil etmeli. İkincisi, toplumsal karşılığı olan kişilere baktık. Üçüncüsü adaylarımız aynı zamanda seçmenle iyi bir iletişim kurarak partiye oy kazandırmalı ve barajı aştırmalı. Dördüncüsü seçilecek adayların parlamentodaki mücadeleyi karşılayacak profilden oluşması gerekir” dedi. HDP’nin listesinin yapılabilecek en renkli liste olduğunu ifade eden Demirtaş, kadın temsiliyetinin yüzde 50 olduğunu, 3 büyük partinin kadın aday sayısının toplamından fazla olduğunu belirtti. 

Seçim bildirgesi 21 Nisan’da

HDP, Cuma günü adaylarını tanıttıktan sonra 21 Nisan’da seçim bildirgesini açıklayacak. Kampanyanın ‘yeni yaşam’ üzerine kurulu olduğunu belirten Demirtaş,

“Bu seçim döneminde kutuplaşma ve gerilimi düşürecek siyasetimiz olacak. Tansiyonu asla yükseltmeyeceğiz. Barışçıl, demokratik, neşeli bir kampanya yapmak istiyoruz” dedi.

Seçim beyannamesinin iki ayaklı olduğunu belirten Demirtaş, "İki ayaklı, biri genel, biri kadın beyannamesi. Beyannamemiz boş hayaller, pembe laflar üzerine kurulu olmayacak. İnandırıcı olmasını istiyoruz” dedi.

Demirtaş, ’Seçim şarkısını sizin de seslendirdiğiniz söyleniyor’ sorusuna, "Seçim müziğimiz birkaç güne hazır olur. Benimde katkım oldu. Sanatçı gönüllü arkadaşlar çaba sarf etti. Bende amatör müzikle ilgilenin kişi olarak katkım oldu" dedi.

Demirtaş, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın HDP'nin aday listeleri konusunda genel bir değerlendirme yaptığını ancak "Tek tek adaylarla ilgili bir değerlendirme olmadığını" belirtti.

Çözüm süreci 

Demirtaş açıklamasında, çözüm süreci kapsamında oluşturulması düşünülen İzleme Heyeti'ne de değindi. HDP Eş Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümetin İzleme Heyeti konusundaki görüş ayrılıklarının sürdüğünü savundu.

Demirtaş, "Cumhurbaşkanının kendi listesi, Başbakanın kendi listesi var. Üzerinde anlaşamıyorlar" dedi. HDP Eş Genel Başkanı çözüm sürecinde gelinen son aşamayla ilgili olarak da, "Şu anda buzdolabına kaldırılmış değil. Newroz'dan bu yana ne ilerleme, ne gerileme var" yorumunu yaptı.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında