Papa: 20. Yüzyılın ilk soykırımı Ermeni Soykırımı’ydı

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenler anısına düzenlenen ayinde Soykırım ifadesini kullandı.

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francis, 1915’in 100. Yılında St. Peters Bazilikası’nda ayin düzenledi. 

Genel duaya Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu II. Karekin ve Kilikya Katolikosu I. Aram da katıldı.

Papa, ayinin hemen başında yaptığı konuşmada, "20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı" dedi.

Geçtiğimiz yüzyılda üç tane kitlesel ve eşi görülmemiş trajedi yaşandığını söyleyen Papa, “Bunların ilki, ’20. Yüzyılın ilk soykırımı’ olarak tanımlanan, Ermeni halkına yapılan soykırımdır” ifadelerini kullandı.

Papa Francis, Nazizim ve Stalinizm’in yol açtığı insalık suçlarını ve Kamboçya, Ruanda, Burundi ve Bosna’da yaşanan soykırımları da konuşmasında andı.

Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu II. Karekin de Vatikan'daki ayinde bulundu.

"İnkar yaraların kanamasına neden olur"

Öldürülenlerin anısını onurlandırmanın görevi olduğunu belirten Papa, “Kötülüğü gizlemek veya inkar etmek, yaraların kanamasına neden olur” dedi.

Soykırım kurbanları anısına yapılan ayinde 10. Yüzyılda yaşamış olan Surp Krikor Naregatsi’ye de ‘Kilise Doktoru’ ünvanı verildi. AP’nın aktardığına göre, bu ünvan Katolik Kilisesi tarafından bugüne kadar 35 kişiye verildi.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında