Davutoğlu’nun ‘diasporayla diyalog’ politikası hayata geçiyor mu?

Amerikalı Ermeni gazeteci Harout Sassounian, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun 2010 yılından bu yana dillendirdiği “Türkiye’nin yalnız Ermenistan ile ilişkilerin düzelmesini değil, Türklerle Ermenilerin gerçek bir barış yaşamasını istiyoruz. Bu amaçla Ermeni diasporasıyla temasa geçmek istiyoruz” söyleminin hayata geçmekte olduğunu iddia etti.

Amerika’daki Ermeni topluluğunun etkili isimlerinden yayıncı Harout Sassounian’ın Armenian Weekly’de yayınlanan yazısında belirttiği üzere, bu bağlamda ilk toplantının, bugün, yani 12 Nisan’da Washington’da yapılması bekleniyor.

Sassounian Ermenileri 'uyanık olmaya' davet ediyor

Sassounian yazısında deneyimli ve yetenekli Türk diplomatların katılacağı toplantıya, Ermeni toplumu adına katılanları, bu çalışmalar karşısında uyanık olmaya çağırıyor. Aksi takdirde iyi niyetle ve safça yaklaşımların Türk tarafının dünya kamuoyu karşısında kolaylıkla olumlu bir intiba uyandırmasına yardım edeceğini ve Ermeni tarafının da bu toplantılardan elinde hiçbir şey olmadan ayrılabileceğine dikkati çekiyor.

Türk tarafı ikna olmaya açık mı?

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yönetimindeki bu girişimlerin iyi niyetine inanarak, bu toplantının bir ilk adım olmasını temenni ediyoruz. Agos olarak devamını görmeyi çok arzu ettiğimiz bu girişimlerde, “Bu toplantılar sadece Ermenileri ikna etmek için mi düzenleniyor, yoksa sonunda Türk tarafı da ikna olmaya açık mı?” sorusunun yanıtı bu girişimlerin devamı açısından büyük önem taşıyor.

Milliyet’te yer alan habere göre Ermeni diasporasının en etkili gazetecilerinden Harout Sassunian, Davutoğlu'nun önce Türk diplomatlara çabaları artırma talimatı verdiğini, daha sonra da Ermeni cemaatinin 'ılımlı' liderleriyle bizzat bir araya geldiğini yazdı.

Sassounyan’ın belirttiği üzere bu toplantıların ilki geçen ay Washington'da yapıldı.

Washington'da bu konuda mesai harcayan Davutoğlu, Los Angeles'ta da Türk ve Ermeni cemaatinden seçilmiş isimlerle 'Ermeni-Türk uzlaşmasını' konuşmak üzere bizzat görüştü.  'Önyargılı' olduğu belirlenen isimler ise ülkeyi yakından tanımaları için Türkiye'ye davet edildi.

İlk toplantı 12 Nisan'da

2015 yılı yaklaşırken Ermeni Soykırımı’nın ABD'de tanınması için lobi çalışmaları artarken, Davutoğlu, özellikle bu ülkede iki ülkenin çabalarını ortaya koyacak toplantılar yapılması talimatı verdi.

Bu çerçevede 'Ermeni-Türk uzlaşması' grubu ilk kez 12 Nisan'da Washington'da toplanacak. Ev sahibi grup 'HasNa' toplantıyı Türk hükümetinin tuttuğu lobi firması Arnold&Porter'ın ofislerinde düzenleyecek. Katılımcılar arasında bazı Ermeniler, Türkler, ABD hükümet yetkilileri, medya çalışanları, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler var.

Kategoriler

Güncel Türkiye Diaspora