28 Şubat soruşturması: Çevik Bir’e gözaltı kararı

28 Şubat soruşturması kapsamında 30 adreste arama yapılıyor. Ankara'da 12, İstanbul'da ise 18 adreste arama yapılıyor. Arama yapılan adreslerden birisi de Emekli Orgeneral Çevik Bir'in İstanbul'daki evi. Çevik Bir hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı belirtiliyor.

Tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan ve İdris Karaalp'in evinde de arama yapılıyor. Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak'ın evinde de arama var.

Milliyet'in haberine göre operasyonun Batı Çalışma Grubu'na yönelik olduğu gelen bilgiler arasında.

Gerekçenin Refah Yol hükümetine yönelik darbe girişimi olduğu ifade ediliyor.

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında 30 ayrı adreste arama yapılıyor.

Arama yapılan adreslerin 18'i Ankara'da, 12'si ise İstanbul'da. İstanbul'daki Fenerbahçe Orduevi ve Levent'deki Askeri Lojmanlar'da da arama yapılıyor.

Arama yapılan adresler arasında 28 Şubat döneminin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in evi de var. Ayrıca Erol Özkasnak ve emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan'ın evleri de aranıyor.

Ayrıca soruşturma kapsamında emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tümgeneraller Erol Özkasnak, Abdullah Kılıçarslan ve emekli Tuğgeneral İdris Koralp ve 30 kişi hakkında gözaltına alma kararı var.

Emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuh Mete Yükse hakkında da gözaltı kararı var.

Hükümetten 28 Şubat operasyonuna ilk tepki!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 28 Şubat soruşturması ile ilgili olarak' Demokratik alanda temizlik yapılıyor. Türkiye'de artık dizginleri halk, millet eline aldı. Hak ve özgürlükler yükseliyor. Hepimiz adalete güvenmeliyiz. Bu süreçte rol almayanlar aklanacaktır.'dedi

BATI ÇALIŞMA GRUBU'NUN FİKİR BABASI: ÇEVİK BİR

BASIN ORDUSU EVİN ÖNÜNDE

Emekli Orgeneral Çevik Bir'in evinin de bulunduğu Levent'teki Harp Akademileri Komutanlığı Lojmanlarında önünde hareketlilik yaşanıyor. 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturması kapsamında Bir'in evinde arama yapıldığı bilgisi üzerine çok sayıda basın mensubu lojman önüne geldi.

28 Şubat soruşturma kapsamında İstanbul'da arama yapılan adreslerden biri olduğu öne sürülen Fenerbahçe Orduevi'nin önünde de hareketlilik yaşanıyor.

28 ŞUBAT süreciyle ilgili soruşturma kapsamında, Ankara ve İstanbul'un yanı sıra Eskişehir, Niğde ve Çanakkale'de de bazı adreslere arama yapıldığı belirtildi.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında Çanakkale’de emekli hava astsubayı Ahmet Tarık Yelkenci’nin evinde arama yapılıyor.

HSYK BAŞKANVEKİLİ İLK VERİLERİ AÇIKLADI

HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici’nin açıklamasına göre, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 28 Şubat Soruşturması kapsamında Ankara’da 12 İstanbul’da 18, Çanakkale'de 1 adreste arama yapıldı. Baskınların çoğu 28 Şubat döneminin asker kanadını oluşturuyor.

ÇOK SAYIDA GÖZALTI VAR

Arama yapılan isimlerden Batı Çalışma Grubu'nun başında olduğu ifade edilen 28 Şubat sürecinde Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde bulunan Emekli Orgeneral Çevik Bir. Bir’in İstanbul ve Ankara'daki evlerinde yapılan aramadan sonra hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. Bir, daha sonra İstanbul'da gözaltına alınarak, Ankara'ya götürüldü.

Haklarında gözaltı kararı çıkartılan diğer komutanların ise Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, Emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan, Emekli Tuğgeneral İdris Koralp ve Emekli Tuğgeneral Ünal Karabulut olduğu öğrenildi. Bu isimlerin evlerinde de arama yapılıyor. 

Dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Başsavcısı Nuh Mete Yüksel evinde de arama yapıldığı ileri sürülürken, Yüksel evinde arama yapılmadığını bildirdi. HSYK Başkan Vekili Hamsici, dönemin hakim ve savcılarına soruşturma başlatılmasının gereğinin olmadığını söyledi.

SORUŞTURMAYI MAĞDURLAR BAŞLATTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma 28 Şubat döneminin generallerini kapsıyor. Hükümetin yıllardır kulağının üstüne yattığı soruşturma, “post modern darbe”de mağdur olanların yaptığı suç duyuruları ve kamuoyu baskısı üzerine başlatmıştı.

15 YIL SONRA OPERASYON

Operasyona adını veren 28 Şubat 1997'de MGK toplantısı yapılmış ve bir dizi karar açıklanmıştı. Kararların irtica ile mücadele için alındığı ifade edilmişti. O günden 15 yıl sonra dönemin generallerine baskın yapıldı.

ÜÇ YIL ÖNCE ÖZ'E İFADE VERMİŞTİ

Operasyonda gözaltı kararı çıkan Eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz'e ifade vermişti. Savcı Öz, emekli generalin 28 Şubat'la ilgili şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığını açıklamıştı. Çevik Bir'in, 1 yıl sonra da “Devrimci Karargah Örgütü” soruşturmasında mağdur sıfatıyla ifadesi alınmıştı. 

AYDIN DOĞAN GÖZALTINA ALINDI SÖYLENTİSİ

Operasyonlarda Doğan Holding'in sahibi Aydın Doğan'ın gözaltına alındığı söylentisi yayıldı. Milliyet'ten İsmail Şahin'in haberine göre; bu söylenti piyasaya bomba gibi düştü. Söylentisi üzerine Doğan Holding hisseleri yüzde 10 değer yitirdi.
 
Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, piyasada Doğan Holding hisselerinin düşmesine neden olan söylentiyi yalanladı. Doğan Holding’te bugünkü yıllık değerlendirme toplantısında konuya ilişkin soruları yanıtlayan Faralyalı, şöyle konuştu:
 
“Böyle asılsız haberler hep hisseleremizde dalgalanmaları yol açıyor, babam gözaltında değil. Bir diğer söylenti ise babamın hasta olduğu ile ilgili. Babamın sağlığı çok şükür iyi.”