ÇED iptal davası devam eden Akkuyu Nükleer'de temel atma töreni

Türkiye'nin ilk nükleer santrali olması planlanan Akkuyu Nükleer Projesi'nin temeli bugün törenle Mersin'de atılıyor. Nükleer santralin ÇED raporunun iptal edilmesi için açılan davalar bitmeden temelinin atılması, sivil toplum ve meslek örgütleri tarafından protesto edilecek.

Akkuyu’da yaklaşık 40 yıldır yapılması planlanan nükleer santralin temel atma töreni bugün gerçekleşiyor. Saat 12.30’da başlayacak temel atma törenine  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ve Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov ve yetkililer katılacak. 

2010 yılında dönemin Başbakanı Erdoğan ve Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev arasında imzalanan anlaşmayla resmiyet kazanan nükleer santral projesi, atık depolama sorunu, güvenlik riski ve vereceği ekolojik tahribat nedeniyle çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından yoğun bir muhalefetle karşılanmıştı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu 1 Aralık 2014 tarihinde onaylamış; onaylama Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ankara ziyaretine saatler kala yaşanmıştı

20 milyar doların üzerinde bir yatırım öngörülen projenin temel atma töreni düzenlenriken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali ÇED raporunun iptal edilmesi için Greenpeace de dahil olmak üzere TMOBB, Barolar Birliği, Tabipler Birliği, Belediye, Nükleer Karşıtı Platform, Milletvekilleri ile pek çok sivil toplum örgütü, kurum ve kişinin açtığı davalar ise devam ediyor 

Davalar devam ederken temel atılmasının hukuksuz olduğunu öne süren çevreciler de bugün Akkuyu'da olacak.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Yaşam



Yazar Hakkında