Ağrı'daki CHP Heyeti: İstihbarat zafiyeti var

CHP 'nin Diyadin'de yaşanan çatışmayla ilgili olarak gönderdiği heyet incelemelerini tamamladı. Ağrı Milletvekili adayı Cemil Erhan, "Çözüm sürecine maalesef etki etmek bahanesiyle yapılmış gibi geliyor" açıklaması yaptı.

Genel Başkan Başdanışmanı ve Ağrı Milletvekili adayı Cemil Erhan, Diyadin’in Yukarı Tütek Köyü’nde 11 Nisan'da çıkan çatışma ile ilgili açıklama yaptı. Erhan, çatışmada 5 değil 2 kişinin öldüğünü söyledi. Genelkurmay Başkanlığı, çatışmadan sonra yaptığı açıklamada 4 askerin yaralandığını, 5 gerillanın ise öldürüldüğünü belirtmişti.

Cemil Erhan, CHP Ağrı İl Başkanlığı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyadin'e girdiklerinde ölü bir şehirle karşılaştıklarını ifade ederek, "Gerçekten derin bir sessizlik ve halk arasında büyük bir tedirginlik var. Bunun sebebi de olmaması gereken bir olayın tahakkuk etmesi ve tezahür etmesidir" dedi.

“AK Parti’nin oy almasına dönük bir olay”

Yukarı Tütek Köyü’nde 3 yıldır düzenlenen şenliklerde böyle bir olay yaşanmadığını belirten Cemil Erhan şunları söyledi:"Eğer Genelkurmay’ın dediği gibi burada 10 bin mermi atıldığı, büyük yapılanma yapıldığı söyleniyorsa demek ki burada bir bilgi eksikliği ve istihbarat zafiyeti var. Buranın MİT’i, emniyeti var. Her şey yerli yerindeyken bu olay olmayabilirdi. Vatandaşlar burada 3 senedir olan şenliklerde böyle bir olayın daha önce yaşanmadığını söylüyorlar. Ama bu olayın seçim günlerine denk gelmesi de çok manidardır. Samimiyetle söylemek gerekirse askerin gidişi için gerekirse önceden tedbir alınsaydı Genelkurmay’ca ‘terörist’ diye ifade edilen bu kişiler karşı karşıya gelmeyebilirdi. Bunun geliş nedeni çok basite indirgeniyor. ‘Askerleri öldürecekler, çözüm süreci boşa çıkacak. Bu nedenle biz oy kaybına uğrarsak bunlar oy alacaklar’ diyorlar. Bütün mana önümüzdeki seçimlerde AK Parti’nin oy almasına dönük bir olay. Eğer gerçekten bir bilgi zafiyeti olmasaydı bu olaylar olmayabilirdi. Askerlere atış yapıldığı zaman vücutlarına değil de hep ayak kısımlarına ateş edildiği söyleniyor. Bu ölen ve yaralanan kardeşlerimiz iki sivil Diyadinli. Birisi canlı kalkan olarak önüne atıyor, diğeri şu an hastanede yaralı olan kardeşimiz. Çözüm sürecine maalesef etki etmek bahanesiyle yapılmış gibi geliyor. Diyadin halkının tedirginliği, bu ölüm sessizliği, bütün işyerlerinin tamamıyla kapalı oluşu bunun bir göstergesidir. Yalnız 5 ölü olmadığını söylemek istiyorum. Çünkü buradakiler ölen bir kişinin Diyadin halkından, birinin gerilla olduğunu söylüyorlar."

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde çıkan çatışmada DBP Diyadin İlçe eski Eş Başkanı Cezmi Budak yaşamını yitirmiş, MEYA-DER temsilcisi Cenap İlboğa'nın ise yaralanmıştı.

Erhani yarın Ankara 'ya dönüp raporunu CHP liderine sunacak.

İçişleri Bakanlığı: 'Kenarından tutmak suretiyle yardım ettiler'

Öte yandan İçişleri Bakanlığı, bugün (14 Nisan) Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı Yukarıtütek Köyü bölgesinde yaşananlarla ilgili yeni bir açıklama yaptı. "Fidan dikme etkinliğine terör örgütü mensuplarının geleceği istihbari bilgisi alındığı" ve "sevk edilen birliklerin üzerine açılan yoğun ateş sonucu 4 jandarmanın yaralandığı, 5 teröristin etkisiz hale getirildiği 1 teröristin de yaralı olarak yakalandığı" ifade edilen açıklamada yaralı askerlerin halk tarafından tahliyesine ilişkin olarak, "Jandarmamız, kendilerine ait uyku tulumları ile yaralılarımızı helikopterlerin bulunduğu yere nakletmeye çalışırken, bölgeye giren vatandaşlar yaralıların kendilerinin de yardımıyla tahliye edilmesini talep etmiş, akabinde yaralıların taşındığı uyku tulumunun kenarından tutmak suretiyle taşıma faaliyetine katılmışlardır" denildi.

Diyadin Cumhuriyet Savcılığı yaşanan çatışmayla ilgili soruşturma başlattı.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında