Çavuşoğlu, 24 Nisan kulisi için ABD'ye gidiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu hafta sonu Washington’a gidiyor. ABD’li mevkidaşı Kerry ile görüşecek olan Çavuşoğlu’nun, Başkan Obama’nın da 24 Nisan’daki açıklaması öncesi kulis yapacağı ifade ediliyor.

Hürriyet’ten Tolga Tanış’ın haberine göre, ABD Başkanı Obama’nın 24 Nisan’da yayınlayacağı soykırıma ilişkin geleneksel başkanlık bildirisinde soykırım kelimesinin tekrarlanmaması için Ankara heyetinin Washington’da görüşmeler yapması bekleniyor.

Türkiye Hükümeti’ni temsilen kente gelecek en üst düzey yetkili Başbakan Yardımcısı Ali Babacan olacak. Ancak IMF ve G-20 için toplantılarına katılacak Babacan, Amerikan Yönetimi ile bu konuda doğrudan bir temas kurmayacak. 24 Nisan diplomasisi ise Babacan’ın Cumartesi günü New York’a hareket etmesinden sonra kente varması planlanan Çavuşoğlu ile başlayacak.

Pazar günü, ABD’de örgütlü Türk-Amerikan kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelecek olan Çavuşoğlu, pazartesi günü Washington’ın önde gelen düşünce kuruluşlarından ‘Carnegie Endowment’ta bir konuşma yapacak, ardından Kongre’de temaslarda bulunacak. Salı günü ise Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir görüşme gerçekleştirerek, Ukrayna krizi, Suriye iç şavaşı, İran’ın nükleer programına ilişkin görüşmeler gibi bölgesel konuların yanı sıra ağırlıklı olarak 24 Nisan’da Yönetim adına Obama’nın yayımlayacağı başkanlık açıklamasında Soykırım’ın nasıl tasvir edileceği konusunu görüşecek.

Habere göre, Türkiye hükümeti yetkilileri ABD’ye, üstü kapalı diplomatik bir dille, soykırımın telaffuz edilmesinin ilişkilerde tamiri zor hasarlar yaratacağını aktardı. Çavuşoğlu’nun da hem Kerry ile yapacağı görüşmede hem de henüz teyit edilmemiş olan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile gerçekleştireceği toplantıda bunun altını çizeceği aktarıldı.

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem