24 Nisan’da ne, nerede?

Ermeni Soykırımı, 100. yılında, Türkiye ve dünya genelinde çeşitli etkinliklerle anılacak. Büyük çoğunluğu ‘100. Yıl İnkâra Son Girişimi’ ile ‘Ermeni Soykırımı’nı Anma Platformu’ öncülüğünde yapılacak etkinliklerin merkezinde, İstanbul ve Diyarbakır var.

Ermeni Soykırımı’nı Anma Platformu, Türkiye’den DurDe Platformu’nun yanı sıra, Diaspora örgütü Ermeni Genel Hayırsever Birliği (AGBU), Amerika’dan sivil inisiyatif Proje 2015 ve Avrupa Irkçılık Karşıtı Taban Hareketi’nden (EGAM) oluşuyor.  

100. Yıl İnkara Son Girişimi’ndeyse, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER), İnsan Hakları Derneği (İHD) Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, Nor Zartonk, Turabdin Süryanileri Platformu, Yüzleşme Platformu, Zan Sosyal Siyasal İktisadi Araştırmalar Vakfı bulunuyor. 

24 Nisan etkinlikleri şöyle: 

- İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’un konuğu olarak İstanbul’a gelecek olan Avrupa Ermeni Konseyi (Armenian Council of Europe) temsilcileri 24 Nisan günü saat 10.00’da Beyazıt meydanında bir anma düzenleyecek. Etkinlikte  15 Haziran 1915’te asılarak idam edilen 20 Hınçak Partisi lider ve üyeleri anılacak.

- Türkiyeli Ermenilerden bir grup 24 Nisan sabahı saat 10.00’da Elmadağ Cumhuriyet Caddesi üzerinde Gomidas Vartabed’in yaşadığı ve götürüldüğü eve giderek Gomidas ve aynı evde yaşayan Dr. Avedis Nakkaşyan’ın hatırasına binaya plaket bırakacak. Grup daha sonra 11.30’da Balıklı Mezarlığı’na giderek 1915’te ölenler için bir anma gerçekleştirecek.

- 1915’te Ermenilerin tutulduğu Sultanahmet Meydanı’ndaki Türk ve İslam Eserleri Müzesi önünde, 11.00’de anma yapılacak. Anmanın ardından Sultanahmet’ten Eminönü’ne sessiz yürüyüş yapılacak ve deniz yoluyla Haydarpaşa’ya geçilecek.

- 24 Nisan 2011’de zorunlu askerliğini yaparken öldürülen Sevag Şahin Balıkçı,  15.30’da Şişli Mezarlığı’nda anılacak.

- Nor Zartonk’un çağrısıyla bir araya gelecek olan kurumlar, 18.30’da Galatasaray Lisesi önünden Taksim’e yürüyecek. 19.15’te, İstiklal Caddesi girişinde, Ermeni Soykırımı’nı Anma Platformu öncülüğünde anma yapılacak.

- İstanbul’daki eylemlerle eş zamanlı olarak Diyarbakır’da Gomidas Enstitüsü, İHD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu ve Zan Vakfı’nın katılımıyla 12.00’de Surp Sarkis Kilisesi kalıntılarında, 1915’in Ermeni ve Süryani kurbanları anılacak. İHD, Diyarbakır Barosu, Zan Vakfı, Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesi’nin desteğiyle, Kürt, Ermeni ve Süryani konuşmacıların söz alacakları geniş katılımlı bir anma gerçekleştirilecek.

24 Nisan günü yapılacak anma etkinliklerinin yanı sıra, Londra merkezli Gomidas Enstitüsü, 18-24 Nisan tarihleri arasında sırasıyla Bitlis, Mutki-Sasun, Van, Muş ve Diyarbakır’da anma etkinlikleri, ziyaretler, toplantı ve paneller düzenleyecek.

Anadolu Kültür ve Kalan Müzik, 1915 yılında ölüme gönderilen Ermeni aydınların anısına, 22 Nisan 20.30’da İstanbul Kongre Merkezi’nde, ‘In Memoriam | 24 Nisan’ başlıklı bir konser düzenleyecek.

23 Nisan günü, Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde soykırım kurbanları anısına mum yakılacak, ardından dünyaca ünlü piyanist Raffi Bedrosyan bir dinleti sunacak.

24 Nisan’da Kumkapı Patrikhanesi’nde, I. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenlerin anısına bir ayin yapılacak.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

24 Nisan 2015


Yazar Hakkında