Konserleri gerekçesiz iptal edilen Armen Aharonian: Dostane ilişkiler kurabileceğimize inanıyorum!

Yerevan’da yaşayan Iğdır asıllı Ermeni piyanist Armen Aharonian altı konser vermek için Türkiye’ye geldi. Konserlerinden dördü gerekçesiz iptal edilen Aharonian, “Yine de üzgün değilim, Şu anda gündem biraz gergin ama dostane ilişkiler kurabileceğimize inanıyorum” diyor. Aharonian 25 Nisan'da Azeri asıllı tenor Ramin Farhangniya’yla İstanbul'da sahnede olacak.

Piyanist Armen Aharonian ve bağlama sanatçısı Cengiz Özkan, Aşık Veysel türkülerinin yorumlanacağı "Parmaklarımızın Ucunda Aşık Veysel Türküleri" konser serisi kapsamında bir araya geldi. Fakat programda yer alan Denizli ve Aydın gibi konser güzergahları gerekçesiz iptal edilirken müzisyenler bugüne kadar sadece 14 Nisan’da Bursa Nilüfer Belediyesi’nde birlikte sahneye çıkabildi. Son iptal haberi de Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden geldi. 

21 Nisan’da Bülent Ecevit Üniversitesi kampüsünde gerçekleşecek konserin ‘okuldaki milliyetçileri rahatsız edeceği gerekçesiyle’ iptal edildiği söyleniyor. Rektörlük ise Agos’a yaptığı açıklamada konserin iptaline ‘Cengiz Özkan’ın hastalığını’ gerekçe gösterdi.  

İptalin ardından Zonguldak Öğrenci Kolektifleri bir açıklama yayımlayarak, “sanata ve sanatçıya karşı yapılan engellemeyi kınıyor; faşizmi besleyen AKP'yi ve yandaş rektörlerini üniversitelerimizden temizleyeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. Kin ve nefret ile beslenenlere karşı yaşasın Halkların Kardeşliği! Sanat düşmanlarına karşı yaşasın Özgür sanat!” ifadelerini kullandı.  

Aharonian: Anlıyor ve saygı duyuyorum

Konuyla ilgili Agos’a konuşan müzisyen Armen Aharonian, iptallerle ilgili kendilerine bir açıklama yapılmadığını söyledi ve şunları ekledi: ‘İnsanların belki milliyetçi duyguları olabilir. Anlıyor ve saygı duyuyorum. Gelecekte dostane ilişkileri saygı çerçevesinde kurmak istiyorum. Belki de hızlı gittik, biraz daha yavaş olmamız gerekiyordu.”

Bursa’daki konseri çok iyi geçtiğini, fakat planlanan altı konserden dördünün iptal edildiğini söyleyen Aharonian ‘Yine de üzgün değilim. Şu anda gündem biraz gergin ama inanıyorum ki adım adım gidersek sıcak ilişkiler kurabiliriz” diyor. 

Armen Aharonian her şeye rağmen İstanbul’daki konseri heyecanla beklediğini söylüyor. Sanatçı, 25 Nisan’da Zorlu Center PSM Drama Sahnesi'nde Azeri asıllı tenor Ramin Farhangniya’yla beraber sahnede olacak. Çelloda Feride Berin Öget, perküsyonda Yılmaz Yeşilyurt ve İran neyinde Bahram Deyjour’un yer alacağı konserin ismi ise ‘Sınır-Sız’.


Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.