Eylem yapan Kapalıçarşı esnafına gözaltı

Kapalıçarşı’daki Sandal Bedesteni’nde dükkanlarını boşaltması için tebligat gönderilmesinin ardından dün sabah bedestenin 4 kapısını içeriden kilitleyip eylem başlatan 20 esnaf, gece polis müdahalesiyle gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Müdahale sırasında Özel Harekat ve sağlık ekipleri de tedbir aldı. Müdahalede gözaltına alınan 20 esnaf, polis merkezinde alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

İçinde 75-80 esnafın yer aldığı Sandal Bedesteni, 18 ay önce ihaleyle satılmış, yeni mülk sahibi, alanın boşaltılması için Anıtlar Kurulu’na müracaat etmişti. Daha sonra bedestene Fatih Kaymakamlığı tarafından tahliye tebligatı asılarak, ‘fuzuli şagil’ yani işgalci olarak tanımlanan esnafın 22 Nisan’da dükkanları tahliye etmesi istenmişti. Güvenlik güçleri zoruyla dükkanlarından çıkarılacak esnaf bir haftadır eylem yapıyor.

Bedestenin kapısına Fatih Kaymakamlığı tarafından tahliye tebligatının asılmasının ardından, esnafın dün sabah saatlerinde başlattığı eylem gün boyu sürdü. Tebligatta esnaflardan 22 Nisan tarihine kadar dükkanlarını tahliye etmesinin istenmesi üzerine, bedestenin 4 ana kapısına kilit vuran esnaf kendilerini içeri kilitledi. Kapı arkalarında barikat kuran esnaf, vücutları ile de kapılara destek yaparak polislerin içeri girmesini engelledi.

Yetkiler ile esnaf arasında gün boyu süren ikna çalışmalarına rağmen, dükkanlarından ayrılmamak konusunda kararlı olan esnafın bedesteni boşaltmaması üzerine, saat 23.30 sıralarında çok sayıda çevik kuvvet ekibi bedestenin bulunduğu Kapalıçarşı’ya girdi. Bu sırada olay yerine çağrılan itfaiye aracı da Kapalıçarşı’nın Nuriosmaniye Kapısı’na yanaştırıldı. Polisin, bedestenin kilit vurulan kapılarını açmak için itfaiyeden destek aldığı öğrenildi. Tedbir amaçlı olay yerine gelen Özel Harekat polislerinin de ellerindeki kalkan ve uzun namlulu silahlarla Kapalıçarşı’ya girdiği görüldü. Kısa bir süre içerisinde bedestene giren polislerin, içeride bulunan 20 esnafı gözaltına aldığı öğrenildi.

Gözaltı otobüslerinin çıktığı sırada çevrede toplanan bazı esnaf yakınları, alkış tutarak yaşanan olayı protesto etti. Gözaltındaki esnaf, Beyazıt Polis Merkezi’ne götürüldü. 

Polis müdahalesi ile gözaltına alınan 20 kişi, Beyazıt Polis Merkezi’nde yapılan Genel Bilgi Taraması (GBT) testi ve alınan ifadelerinin ardından, saat 01.15 sıralarında serbest bırakıldı. (DHA)

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında