Sarkisyan: Protokolleri Türkiye onaylasaydı, her şey farklı olurdu

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan CNN Türk'te gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

CNN Türk'e konuşan Sarkisyan; "Türkler de Ermeniler de bu bölgede, komşu olmayı biz seçmedik. Protokolleri Meclis'ten çekmek, Türkiye'ye verilen siyasi bir mesajdı. Biz imzamızı çekmedik, Türkiye onaylarsa biz de onaylarız" ifadelerini kullandı. 

Ermenistan Cumhurbaşkanı, Başbakan Davutoğlu'nun 1915 mesajını da değerlendirdi. Sarkisyan, "Uluslararası kamuoyuna yönelik bir açıklamaydı, umarım Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Nisan'da daha güçlü bir açıklama yapar ve ilişkiler normalleşir" dedi.

Protokol süreci

İsviçre'nin arabuluculuğunda 2007'de başlatılan süreç, 10 Ekim 2009'da "Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü" ile "İkili İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü"nün imzalanmasıyla yeni bir aşamaya girmişti.
      
İkili ilişkilerin normalleştirilmesi için çerçeve sunan bu protokoller, iki ülkede de onaylanmaları için ilgili mercilere iletilmişti. Bu çerçevede, Türkiye, protokolleri TBMM'ye göndermişti. Ermenistan hükümeti de ilgili mevzuat uyarınca protokolleri önce anayasaya uygunluğunun denetimi için Anayasa Mahkemesi'ne iletmiş, protokoller daha sonra onaylanmaları için Ulusal Meclis'e sunulmuştu. 

Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Türkiye-Ermenistan arasında imzalanan protokolleri şubat 2015'te Ermenistan Parlamentosu'ndan geri çekmişti.

"Ermenistan ve Türkiye Arasındaki İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü"nde, iki ülke arasında "ortak sınırların açılması", "iki ülkenin dışişleri bakanları başkanlığında, hükümetler arası komisyon ve alt komisyonlarının çalışma kurallarını hazırlamak üzere bir çalışma grubunun oluşturulması", "hükümetler arası komisyon ve alt komisyonlarının çalışma kurallarının bakanlar düzeyinde onaylanması" ve "hükümetler arası komisyonun ilk toplantılarının düzenlenmesi" kararlaştırılmıştı.