Amerika'da Ermeni Soykırımı Müzesi kurulma aşamasında

Amerika'da Ermeni Soykırımı Müzesi kurulma aşamasında. İnteraktif sergiler ve eğitim programlarına da ev sahipliği yapacak olan Amerika'daki Ermeni Soykırımı Müzesi'nin, Beyaz Saray ve Holokost'u Anma Müzesi'nin yakınlarında kurulması planlanıyor. 2000'li yılların başından itibaren ortaya atılan proje, geçtiğimiz günlerde AGMA tarafından düzenlenen bir sergiyle tekrar gündeme geldi.

Diasporanın, Ermeni Soykırım'nın dünya çapında tanınması için girişimlerine hız verdiği son dönemde, “Ermeni Soykırımı Şahitleri” adlı sergi, The Armenian Genocide Museum of America (AGMA) tarafından hazırlandı.

Alman arşivlerinden çıkartılan fotoğrafların görücüye çıktığı sergide, Ermenilerin yaşadıkları olayların gözler önüne serildiği kaydedildi. 1915’te Osmanlı Devleti ile ittifakta olan Almanlar, Osmanlı Devleti’nin yasaklamasına rağmen çekilen fotoğrafları saklayıp günümüze kadar ulaştırmayı başardılar. Pek çoğu ilk kez gün ışığına çıkan fotoğraflar, Ermeni Soykırımı'nın kanıtı olarak kamuoyuna sunuluyor. Amerika'daki Ermeni Soykırımı Müzesi'nin bir girişimi olan bu sergi haberinin ardından Müze'nin internet sitesini ziyaret ettiğimizde, Soykırım Müzesi projesinin olgunlaştığı ve yakın zamanda hayata geçirileceği gözüküyor.

WASHINGTON'DA SOYKIRIM MÜZESİ

Washington, Amerika'da, Ermeni Soykırımı Müzesi kuruluyor. Amacı Amerikalı ve uluslararası kitleleri soykırım konusunda bilgilendirmek olan müzenin, “ziyaretçilerin Ermeni Soykırımı’nın, Holokost, Kamboçya, Ruanda ve Darfur gibi insanlığa karşı işlenen modern suçların ilk örneği olduğunu anlamalarını sağlayan bir bilinçlendirme merkezi” olması planlanıyor.

Ermeni Soykırımı'nı anmak için yapılacak olan müze projesi 2000 yılında Hrair Hovnanian ve Anoush Mathevosian tarafından başlatıldı, ve yakın zamanda tamamlanması planlanıyor. Proje, 2000 ve 2003 yılları arasında Amerika Ermeni Meclisi (Armenian Assembly of America - AAA) tarafından yürütülürken 2003 Kasım'ında Armenian Genocide Museum and Memorial (AGM&M) girişimi olarak tüzellik kazandı.

BEYAZ SARAY’IN YAKININA KURULACAK

Amerika Ermeni Soykırımı Müzesi'nin (Armenian Genocide Museum of America - AGMA), Beyaz Saray’ın sadece iki blok uzağında, Holokost’u Anma Müzesi’nin sokağında inşa edilmesi kararlaştırıldı. Böylece “Ermeni-Amerikan kaygıları ve meseleleri, geçmiş ve bugününün bir daha asla inkar edilememesi” hedefleniyor.

Müzenin kurulacağı bina olarak, eski Washington Ulusal Bankası (National Bank of Washington) binası öngörülüyor. Washington kentinin simgelerinden biri sayılan eski ulusal banka binasına kurulacak olan AGMA’nın, soykırımda hayatını kaybedenlerin anısına inşa edilecek, “adalet için yaşayan bir anıt” hedefleniyor.

AGMA, AAA ve Hrair Hovnanian'ın kurucusu olduğu Ermeni Ulusal Enstitüsü'nün (Armenian National Institue - ANI) doğal gelişimi sonucunda, Anoush Mathevosian'ın kurucu nitelikteki 3,5 milyon $'lık bağışıyla hayata geçti. ANI, Ermeni Soykırımı'nın araştırılması ve kabul edilmesi için faaliyet gösteriyor.

İNTERAKTİF SERGİLER, EĞİTİM PROGRAMLARI

Ermeni Soykırımı’yla ilgili sergilerin açılacağı AGMA'da, aynı zamanda eğitici programlar da düzenlenecek. En son teknolojik imkanlarla donatılacağı belirtilen müzeye, internet üzerinden erişim sağlamanın ve sergileri gezmenin de mümkün olacağı ifade ediliyor.


'İNSANLIK TARİHİNİN EN KORKUNÇ DÖNEMİ'

AGMA'nın broşüründe, ABD'nin 1913-1916 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu Büyükelçisi olan Henry Morghenthau'nun şu sözlerine yer veriliyor: 'İnsanlık tarihinin tamamı boyunca böylesi korkunç bir dönem yaşanmadığına eminim. Geçmişin büyük katliamları Ermeni ırkının 1915'te çektiği acılara kıyasla neredeyse önemsiz görünüyor.'

BAŞKA KATLİAMLARI ÖNLEMEK İÇİN

AGMA’nın amaçları arasında, “Ermeni halkının kültür, yaratıcılık ve sanatını, zorluklar karşılığında gösterdiği direniş ile tarihsel kimliğini” öne çıkarmak yer alıyor. Müzenin, “uluslararası topluluğun bu suçun hesabını sormakta” yetersiz kaldığını vurgulayarak, insanlığa karşı yapılacak bütün olası katliamlara engel olma görevini üstleneceği söyleniyor.  

 

 

 


Kurucuları arasında Cafesjian Aile Vakfı (Cafesijan Family Foundation), Anoush Mathevosian, Hrair Hovnanian ve AAA'nın bulunduğu AGMA, DC Tarihi Koruma İnceleme Kurulu tarafından proje onayını almış bulunuyor. Öte yandan tasarımcılar da müzede yer alacak olan sergilerin şematik dizaynlarını tamamlamış durumda.

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Diaspora