Gauck: Ermenilerin kaderi soykırım tarihine örnek

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Berlin Katedrali’nde soykırım kurbanları Ermeniler, Süryaniler ve Pontus Rumları anısına yapılan ayinde konuştu. Gauck 1915’i soykırım olarak tanımlarken yaşananlarda Almanya’nın rolunü vurguladı.

"Bugün burada, Ermeni halkının 100 yıl önce planlı ve sistematik cinayetlerin kurbanı olan üyelerini anıyoruz" diyerek sözlerine başlayan Gauck, “Ermenilerin kaderi etnik temizlik, kitlesel yıkım, tehcir ve soykırımla şekillenen 20. Yüzyılın tarihine bir örnek ifadelerini kullandı. 

Suçların savaşın gölgesinde gerçekleştiğini söyleyen Gauck, ‘savaş aynı zamanda kötülüklere mazeret olmuştur’ dedi.

'Tanıma, yaşayanların sorumluluğunda'

”Geçmişin failleri artık yaşamıyor ve çocukları ya da torunları onların kabahatleri nedeniyle suçlanamaz. Fakat kurbanların torunları tarihi bir gerçeğin kabul edilmesini haklı olarak isteyebilir. Bu da bugün yaşayanların sorumluluğundadır.”

'Almanya da sorumlu'

Gauck, konuşmasında Almanya’nın da sorumluluğuna değinerek ‘tehcir ve planlama aşamasında Alman askerlerin de bulunduğunu’ belirterek, Almanya’nın müttefik olduğu Osmanlı’yla ilişkileri bozmamak adına yaşananları göz ardı ettiğini, bunun da Alman diplomatların ve gözlemcilerin raporlarından anlaşılabileceğini belirtti.

Hitler’in ‘Ermenilerin imhasını kim konuşuyor ki?’ sözlerini de hatırlatan Gauck, ‘Biz konuşuyoruz! 100 yıl sonra bugün bile, insanlık suçlarından ve insanlık onurundan bahsediyoruz. Bahsediyoruz ki hiçbir diktatör, tiran etnik temizlik suçunu işledikten sonra bunun unutulacağını düşünmesin’ ifadelerini kullandı. 

Kategoriler

Güncel Dünya