Taner Akçam New York soykırım anmasında konuştu: Hakikat olmadan barış olmaz

24 Nisan, Ermeni diasporasının yoğun olarak yaşadığı pek çok şehirde binlerce kişinin katıldığı yürüyüşlerle anıldı. Bu şehirlerden biri olan New York'ta düzenlenen törende Taner Akçam konuşmacılar arasındaydı.

Ermeni Soykırımının 100. yılında New York, binlerce kişinin katıldığı bir anma yürüyüşüne sahne oldu. Pazar günü (26 Nisan) Times Meydanında gerçekleşen yürüyüşte Demokrat Partisi New York senatörü Charles Schumer, Clark Üniversitesi öğretim üyesi Taner Akçam ve Haham Steven Burg birer konuşma yaptı. 

Ermeni Soykırımı 100. yıl Komitesi tarafından düzenlenen anmada söz alan Taner Akçam, 24 Nisanın sadece soykırımın değil, soykırımı inkarın  da 100. yılı olduğunu vurgulayarak, Türkiye hükümeti sadece soykırımın sorumluluğunu kabul etmemekle kalmıyor, bu gerçeği tamamen reddediyor. Bir Türk olarak bundan üzüntü ve utanç duyuyorum. Tek tesellim ise bu üzüntüde yalnız olmamam, geçmişiyle yüzleşmeye hazır başka bir Türkiye toplumu daha var dedi ve Türkiyede pek çok şehirde düzenlenen 24 Nisan anlamalarını hatırlattı.  

Ülkemin tarihi yanlışlarını kabul etmek sadece tarihi gerçeklik açısından değil, gelecek açısından da önemli diyen Akçam hakikat olmadan barışın da gelemeyeceğini vurgulayarak, bahsettiğim diğer Türkiye adına sizi temin ederim ki gerçek üstün gelene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz dedi.  

Akçam, ABDnin Ermeni Soykırımını tanımayan ülkeler arasında olmasını da eleştirerek, ulusal çıkarların ve ahlak kuralları karşısına konmasının yanlış bir tutum olduğunu vurguladı.  

Dünyada 24 Nisan

24 Nisan ve takip eden haftasonu pek çok başka şehirde de anma törenleri gerçekleşti. Anmaların gerçekleştiği bazı şehirler şöyle: 

Beyrut: Ermeni diasporasının yoğun olarak yaşadığı şehirlerden biri olan Beyrutta onbinlerce kişi 24 Nisan yürüyüşüne katıldı. Kuzey Beyruttaki Ermeni kilisesinde başlayan yürüyüş birkaç kilometre uzaklıktaki futbol sahasına kadar devam etti. Ermenistan ve Lübnan bayraklarının taşındığı yürüyüşte Arapça Hatırlıyorum ve talep ediyorum yazılı pankartlar taşındı. 

Beyrut. Fotoğraf: AFP

Kudüs: Aziz James Katedralinde Ermeni rahiplerin yönettiği anma ayinin ardından kilisenin dışında da pankartlarla bir anma düzenlendi. 

Tahran: Tahrandaki Ermeni Kilisesi önünde bir araya gelen grup Türkiye Büyükelçiliği önünde yürüyüşünü sonlandırdı. 

Moskova: Rusyanın başkentindeki Apostolik Ermeni Kilisesinde bir araya gelen yüzlerce kişi, soykırım 100. yılı anısına dikilen heykelin açılışına da katıldı. 

Paris: 23 Nisan Perşembe günü Paristeki Cumhuriyet Meydanında bir araya gelenler bir anma töreni düzenledi. Ayrıca soykırımda hayatını kaybedenler anısına Eyfel Kulesi bir saatliğine karanlığa gömüldü. 

Kudüs. Fotoğraf: AFP

Güney Kıbrıs: Başkent Nicosiada bulunan Strovolos Ermeni Kilisesinde bir ayin, ardından da Adalet yürüyüşü başlıklı bir yürüyüş düzenlendi. 

Ürdün: Amman Ermeni Ortodoks Lise salonunda bir araya gelen yaklaşık 300 kişi, soykırım anısına düzenlenen konseri izledi. 

Suriye: Şam, Halep ve Hasekede soykırımı anma törenleri düzenlendi.

Kategoriler

Güncel Dünya



Yazar Hakkında