Futbolda ırkçılığın cezası

Trabzonsporlu oyuncu Zokora, dün akşam oynanan maçta Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu'nun kendisine 'pis zenci' dediğini söyledi. Belözoğlu'nun da doğruladığı ırkçı hakareti karşısında sosyal medyada kitlesel bir refleks gösterilirken, bu hakaretin cezasıyla ilgili yönetmelikler men cezası yönünde.

Trabzonspor ve Fenerbahçe arasında 15 Nisan Pazar akşamı oynanan Süper Final maçında sahada ırkçılık vardı.

Maç sonrası konuşan Trabzonsporlu futbolcu Zokora, 'Bu akşam yenilgiden daha çok bir futbolcu nedeniyle büyük hayal kırıklığı yaşıyorum. Emre bana pis zenci diyerek hakaret etti' dedi. Belözoğlu, canlı yayında TV kanalına bağlanarak yaptığı açıklamada hakaret ettiğini doğruladı.

Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu'nun ırkçı hakaretinin ardında Sosyal Medya'da Emre'nin futboldan men edilmesini talep eden büyük bir refleks doğarken, Futbol Disiplin Talimatı'nda ırkçılık ve ayrımcılık için öngörülen ceza maçtan men yönünde.

4-8 MAÇ ARASI

Futbol Disiplin Talimatı'nın 44. maddesi: Irk, din, dil, etnik köken ayrımcılığı yapan, insanlık onurunu zedeleyen futbolcuya 4-8 arası maç men cezası verilir.(ntvmsnbc)

Disiplin talimatında yer alan 41. madde şu şekilde: 

MADDE 41 – AYRIMCILIK 

  1. Irk, dil, din, etnik köken ayrımcılığı yaparak insanlık onurunu herhangi bir şekilde zedeleyen kişiler, soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı, müsabakadan men, stadyuma giriş yasağı veya hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.

  2. Mensupları 1. fıkrada tanımlanan fiili gerçekleştiren kulüp ise 4.000.-TL ile 50.000.-TL arası para cezası ile cezalandırılır.

  3. İhlalin ağırlığına göre kulübe bir veya daha fazla müsabakayı seyircisiz oynama, saha kapatma, hükmen mağlubiyet, puan silme ve ihraç gibi ek cezalar da verilebilir. 

  4. Müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında her türlü ideolojik propaganda yapmak yasaktır. Bu yasağa uyulmaması halinde bu maddede belirtilen cezalar uygulanır. (ajansspor)


SOSYAL MEDYA: 'EMRE FUTBOLDAN MEN EDİLSİN'

Emre Belözoğlu'nun Zoroka'ya 'pis zenci' demesi üzerine sosyal medyada ırkçılık karşıtı büyük bir tepki doğdu. Fenerbahçe taraftarı olan sosyal medya kullanıcılarının da katılım göstermesiyle Emre Belözoğlu’nun futboldan men edilmesi istendi. Twitter'da konuyla ilgili açılan, “IrkcıEmreFutboldanMenEdilsin” ve “letskickracistemrebelezogluoutoffootball” hashtag'leri kısa süre içerisinde Türkiye’nin Trend Topic listesinde yer buldu.

Zokora, Süper Final’de Şampiyonluk Grubu heyecanın başladığı geceye damga vuran açıklamasında şunları söyledi:

'EMRE BANA PİS ZENCİ DEDİ'

''Ama maçın sonucundan daha önemli nokta, beni bu akşam çok büyük hayal kırıklığına uğratan olay. Emre ile aramızda bir diyalog geçti. Burada özrünüze sığınarak söylüyorum. Kendisi bana 'pis zenci' diyerek hakaret etti. Bu kesinlikle kabul edebileceğim bir durum değil. 

Benim için daha üzücü olan şu; Sow ve Yobo ile aynı takımın formasını giyen, onlarla kader birliği yapan bir oyuncunun, bir Afrikalı oyuncuya bu şekilde hakaret etmesi çok büyük bir utanç. Kendisine herhangi bir cevap vermedim. Ama şunu çok merak ediyorum, eğer kavga çıksaydı, olay tatsız bir yere gitseydi kim bilir ne cezalar olacaktı. Kamera görüntülerinde bunlar vardır. Sanırım onlar da tespit ettiler.

FIFA IRKÇILIĞA KARŞI KAMPANYALAR YÜRÜTÜYOR

FIFA ırkçılığa karşı çok ciddi kampanyalar yürütüyor. Uluslararası spor kamuoyu ırkçılığa karşı bir takım pozisyonlar geliştirmeye çalışıyor. Neresinden bakarsanız bakın insanı üzen bir durum. Kendi imajımı şimdiye kadar daima olumluluk üzerine kurdum.

Hiçbir şekilde kabul edebileceğim, sineye çekebileceğim bir davranış değildi. Kendisi adına, bu sporu tutkuyla izleyen insanlar adına utanç verici.

EMRE: 'APTALCA BİR SÖZDÜ' 

Emre ise bu iddia üzerine yayıncı kuruluşa telefonla bağlandı ve şunları söyledi:

'Maç içinde tansiyon yükseldi ve birbirimize kötü şeyler söyledik. Evet benimki de onun bana ettiği ana avrat küfürler de aptalcaydı. İkinci yarıda birbirimizden özür diledik, birbirimize sarıldık... Buna rağmen maç sonu bunları söylüyorsa ben burada art niyet ararım. Ben yaptığım hatayı kabul ederim ve herkesten özür diliyorum, aptalca bir sözdü. Ama yine Emre Belözoğlu gündeme geldi. Zokora art niyetli.'

Emre, İngilizce 'Negro' (Zenci) kelimesini kullanıp, kullanmadığına ilişkin soruya, ''Tam hatırlamıyorum, bilmiyorum, ağzımdan çıkmış olabilir. O bana küfür edince, bir cevap verdim ona. Ama ağzımdan tam olarak çıkıp çıkmadığını hatırlamıyorum. Ben yaptığım hatayı kabul ederim'' şeklinde yanıtladı.

Kazandıkları maçın ardından isminin anlamsız bir şekilde gündeme geldiğini savunan Emre, vicdanen rahat olduğunu ifade etti.

'ÇANTASINI TOPLAYIP GİDECEK'

Konu, %100 Futbol programında gündeme gelince Rıdvan Dilmen’in yorumu şu oldu:

'Ben bu olaya vicdan gözlüğüyle bakarım ve eğer dediyse, Emre duşunu aldıktan sonra bu işi bırakacak... Dünyadaki örnekleri bilmem ama bu Türkiye’de yaşanan bir şey değil. Zokora böyle bir tacize uğramışsa ve bu nedenle ülkemizden kötü anılarla ayrılacaksa... Emre bunu yaptıysa, parası ve pulu var, duşunu aldıktan sonra çantasını toplayacak ve 'bana eyvallah' diyerek gidecek...'

2006'DA IRKÇILIK İDDİASI

Emre Belözoğlu’nun Premier Lig’de Newcastle United forması giydiği dönemde de, şu anki takım arkadaşı Yobo hakkında ırkçı ifadeler kullandığı iddia edilmişti.

Emre'nin, 2006’da oynanan maçta, o dönem Everton forması giyen Yobo’ya ırkçı hakarette bulunduğu iddiası başka futbolcular tarafından ortaya atılmış ancak Emre açılan soruşturma sonunda aklanmıştı.