Freedom House: Dünyada basın özgürlüğü son 10 yılın en düşük seviyesinde

ABD’li sivil toplum kuruluşu Freedom House’un yayınladığı ‘Basın Özgürlüğü Raporu’nda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye, ‘özgür değil’ kategorisindeki yerini korurken 65 puan gerileyerek 199 ülke arasında 142. sırada yer aldı. Dünya genelinde de medyanın durumu giderek kötüleşiyor.

Freedom House’un yayınladığı 2015 Dünya Basın Özgürlüğü 2015 raporuna göre, küresel çapta basın özgürlüğü son 10 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Raporda, 199 ülkeden 63’ü “özgür”, 71’i “kısmen özgür” ve 65’i “özgür değil” kategorisinde yer aldı. Özgür olmayan ülkeler kategorisinde 65 puanla Türkiye’nin yanı sıra, 61 puanlı Ermenistan, 87 puanla Azerbaycan, 83 puanla Rusya  ve 63 puanla Rusya da bulunuyor. 

Freedom House proje yöneticisi Jennifer Dunham, medya özgürlüğünün küresel çapta gerileme eğiliminde olmasıyla ilgili; ‘demokrasiler dürüst, objektif gazeteciliği ve ifade özgürlüğünü teşvik etmek yerine sansüre ve kendi propagandalarına başvuruyor” ifadelerini kullandı.

Basının en özgür olduğu ülkeler arasında Norveç, İsveç, Belçika, Finlandiya, Hollanda, Danimarka öne çıkarken ‘kötünün kötüsü’ kategorisinde yer alan ülkeler ise Belarus, Kırım, Küba, Ekvator Ginesi, Eritre, İran, Kuzey Kore, Suriye, Türkmenistan ve Özbekistan şeklinde sıralanıyor.

Geçtiğimiz yıl, 15 yılın ardından yeniden girdiği “özgür değil” kategorisinde kalmaya devam eden Türkiye, dünya sıralamasında 199 ülke arasından Malezya ve Pakistan ile birlikte 142. sırada, Avrupa ülkeleri arasında da son sırada yer aldı.

Raporda Türkiye’nin yeni yasalarla gazetecilerin ulusal güvenlik konularında haber yapmalarını kısıtlaması, istihbarat servisini güçlendirmesi ve internet içeriklerini engellemesinin 62 puandan 65 puana gerilemesinde rol oynadığına dikkat çekiliyor.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız

Kategoriler

Güncel Basın Dünya



Yazar Hakkında