Mehmet Ağar ceza evinde 2 yıl kalacak

'1000 operasyon yaptık' diyen, Emniyet Genel Müdürü ve İçişleri Bakanı olduğu dönemlerde yüzlerce faili meçhul, yargısız infaz, gözaltında kayıp ve katliam yaşanan Mehmet Ağar'a verilen 5 yıllık hapis cezası onandı. 'Sevenlerimizi mahçup edecek hiçbir davranışın içinde olmadık' diyen Ağar, 2 yıl cezaevinde kaldıktan sonra şartlı tahliye olacak.

 

'1000 operasyon yaptık' diyen, Emniyet Genel Müdürü ve İçişleri Bakanı olduğu dönemlerde yüzlerce faili meçhul, yargısız infaz, gözaltında kayıp ve katliam yaşanan Mehmet Ağar'a verilen 5 yıllık hapis cezası onandı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Mehmet Ağar'a Susurluk davası kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemde, 'cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak'tan verilen cezaya itirazı karara bağladı.

Kararın onanmasıyla Ağar 2 yıl cezaevinde kaldıktan sonra şartlı tahliye olacak. Ağar'a, 5 yıl da kamu hizmetinden yasak gelecek.

Mehmet Ağar, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 5 yıl hapis cezası vermesinden sonra, avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada 'Vicdanen rahatım' demişti.

 

'SEVENLERİMİ MAHÇUP ETMEDİM'

Kararla ilgili konuşan Mehmet Ağar, 'Sevenlerimizi mahçup edecek hiçbir davranışın içinde olmadık. Her vatandaşın neyi yapması icab ediyorsa biz de onu yapacağız” dedi.

 

Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını oy birliğiyle onadı.

KESİNTİSİZ SUÇLAR

Ağar hakkında zaman aşımı süresinin dolup dolmadığının irdelendiği kararda, sanığa atılı suçun ''kesintisiz'' suçlardan olması dikkate alınarak tespit edilen suç tarihi ile soruşturma ve kovuşturma safhalarında gerçekleşen zaman aşımını kesen ve durduran sebeplere göre dava zaman aşımı bakımından bir kovuşturma engelinin bulunmadığının tespit edildiği ifade edildi.

Kararda, Ağar'ın yöneticisi olduğu iddia ve kabul edilen teşekkülün sübutu ve niteliğinin Yargıtay tarafından onanarak kesinleşen İstanbul 6 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin, 12 Şubat 2001 günlü kararı ile de ortaya konulduğu belirtildi.

Kararda, yapılan yargılama sonunda toplanan delillere göre, Ağar'a yüklenen ''suç işlemek amacıyla kurulmuş silahlı teşekkülü yönetmek'' suçunun sübut olduğu, bu nedenle oy birliğiyle hükmün onanmasına karar verildiği bildirildi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Mehmet Ağar, kirli savaş yöntemlerinin uygulandığı 1990'lı yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetlerin baş mimarı olarak biliniyor. Susurluk kazası bu yıllara ilişkin tartışmaların öteye gitmesine vesile oldu. Kazanın ardından kamuoyunun oluşturduğu baskı ile Mehmet Ağar ve Sedat Bucak'ın da aralarında olduğu derin devleti yöneten bir grup yargılanmaya başladı. Ancak davanın açıldığı süreçte Ağar ve Bucak milletvekili olduğu için dava ertelendi, diğer kolluk ve sivillere çeşitli cezalar verildi.

Mahkeme kararında ve Meclise gönderilen fezlekede, Ağar ve Sedat Bucak'ın dokunulmazlığı nedeniyle yargılanmadıkları ama bu çetenin üyesi oldukları, hatta Ağar'ın çetenin yöneticisi olduğunun anlaşıldığı belirtildi. Daha sonraki süreçte Bucak milletvekili seçilmediği için yargılandı ve ceza aldı. Ağar bir dönem daha vekil oldu. Sonraki dönem milletvekili seçilmeyince dosyası Danıştay'da görüldü ve yargılanmasına karar verildi.

Danıştay 1. Dairesi, Mehmet Ağar'ın yargılanmasına karar verdi. 1000 operasyon gerçekleştirdiğini itiraf eden Ağar, '1993-1996 yılları arasında, 'cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek, gıyabi tutuklu sanık Abdullah Çatlı'nın saklı bulunduğu yeri bildiği halde yetkili mercilere haber vermemek ve gizlenmesine yardım etmek; yasalara aykırı olarak Abdullah Çatlı ve Yaşar Öz'e silah taşıma izin belgesi vermek suretiyle görevi kötüye kullanmak; yasalara aykırı olarak Abdullah Çatlı ve Yaşar Öz'e hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesini sağlamak suretiyle görevi kötüye kullanmak' suçlamalarıyla yeniden yargılanmaya başladı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkeme Mahkemesi'nde görülen davada savcı 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek'ten 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemişti.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

1990