‘Akıncı, Türkler ve Rumlar için bir umut’

Kıbrıs Temsilciler Meclisi Üyesi Vartkes Mahdessian, seçimin Kıbrıs için ne anlam ifade ettiğini Agos’a değerlendirdi.

Kuzey Kıbrıs halkı, 26 Nisan Pazar günü yeni devlet başkanını seçti. Seçimlerin sonunda 14 yıl boyunca Lefkoşa Belediye Başkanlığı’nı üstlenen Mustafa Akıncı galip çıktı. Akıncı, özellikle Lefkoşa Belediye Başkanı’yken yaptığı çalışmalar ve sanata verdiği önemle tanınıyordu. Son günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaşadığı sözlü polemiklerle Türkiye’nin de gündemine oturan Akıncı, özellikle Kıbrıs’ın ‘yavru vatan’ olarak görülmesine karşı çıkmış ve Erdoğan’ın bu yaklaşımına tepki gösterişti. Akıncı’nın bu çıkışı özellikle Kıbrıs’ta geniş yankı uyandırdı.

Kıbrıs Temsilciler Meclisi Üyesi Vartkes Mahdessian, seçimin Kıbrıs için ne anlam ifade ettiğini Agos’a değerlendirdi. 21 Mayıs 2006’da Dindar Ermeni Grubu adayı olarak meclise seçilen ve Meclis Eğitim İşleri Komitesi üyesi olan Mahdessian, Akıncı’nın Türk ve Rum tarafları için bir umut olduğunu belirtiyor.

Akıncı’nın seçimi kazanmasını hayli önemli bulan Mahdessian, buna karşın her iki halkın birbiriyle barışması ve diplomatik sorunların çözüme kavuşması için henüz önlerinde çok uzun bir yol olduğunu söylüyor. Her iki kesim arasındaki sorun uzun süre önce başladığını belirten Mahdessian, bu sebeple, mevcut durumun çözüme kavuşmasının da kolay olmayacağını ifade ediyor: “Özellikle bu zaman içerisinde farklı nesiller oluştu ve gençler ne yazık ki daha ayrımcı bir hal aldı. Bu, her iki kesimdeki nesiller için de geçerli.”

Mahdessian, sorunun çözüme kavuşması için her iki tarafın da usturuplu bir şekilde iletişim kurması ve yapıcı önerilerde bulunması gerektiğini belirtiyor: “Sorunların çözüme ulaşması için çok çaba sarfetmek gerekiyor. Bu, kolay bir iş değil. Genç nesiller ne yazık ki daha ayrılıkçı bir hal aldılar ancak tüm bunlara rağmen Kıbrıs’taki sorunların zaman içerisinde çözüme kavuşacağını umut ediyorum. Akıncı’nın seçimlerden galip çıkması da bu yolda güzel bir adım.”

 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.