Mıhitaryan Okulu’na dua odası

2014 yılı başlarında yürürlüğe giren ve okullarda mescit gibi ibadet mekânlarının açılmasını düzenleyen yönetmelik doğrultusunda, Bomonti Mıhitaryan İlköğretim Okulu'nun içinde bir dua odası açıldı.

Azınlık vakıflarına ait gasp edilen mülkler arasında olan ve iadesi için başlatılan hukuksal mücadele süreci kördüğüme dönüşmüş olan Bomonti Mıhitaryan İlköğretim Okulu, 26 Nisan Pazar günü farklı bir haberle gündeme geldi. 2014 yılı başlarında yürürlüğe giren ve okullarda mescit gibi ibadet mekânlarının açılmasını düzenleyen yönetmelik doğrultusunda, okulun içinde bir dua odası açıldı.

Bomonti Mıhitaryan Okulu Müdürü Karekin Barsamyan, söz konusu yönetmelikten yararlanarak, okulda Hıristiyan inancına uygun bir dua odası açılması için başvuruda bulundu. Gerekli izinlerin çıkmasının ardından okulun yemekhanesinde dört metrekarelik bir bölüm dua odası olarak düzenlendi. Dua odası, 26 Nisan Pazar günü yapılan törenle açıldı.

Törene, vakfa hukuksal destek veren Kezban Hatemi ve Hüseyin Hatemi’nin yanı sıra, AK Parti Şişli İlçe Teşkilatı Başkanı Şeref Sezgin ve AK Parti’nin İstanbul 2. Bölge milletvekili adayı Markar Esayan da katıldı.

AB Bakanı törendeydi

Vakıf Başkanı Rita Nurnur’un davetiyle düzenlenen açılışa, AB Bakanı Volkan Bozkır da katıldı. Törende bir konuşma yapan Türkiye Ermeni Katolik Cemaati Dinî Önderi Kerabaydzar Levon Zekiyan, Katolik okullarındaki şapellerin kapatıldığı dönemleri hatırlatarak, dua odasının açılmasının gelecek için umut verici bir gelişme olduğunu söyledi. Bakan Bozkır ise,konuşmasında, devlet bakanı olduğu dönemde, tüm cemaat önderlerini ziyaret eden ilk devlet görevlisi olduğunu hatırlattı ve normal olanın, farklı inanç gruplarına mensup bireylerin eşit vatandaşlar olarak devletle sağlıklı ilişkilere sahip olması olduğunu kaydetti. Konuşmaların ardından okul öğrencileri dans gösterileri sergiledi.

Kutsama ve açılış için davetlilerle birlikte dua odasına geçilirken, Başepiskopos Zekiyan’ın, Neil Amstrong’un sözlerine atıfla “İnsanlık için küçük, fakat ülkemiz için büyük bir adım”demesi gülüşmelere yol açtı.

Bomonti Mıhitaryan yöneticilerinin, binayla ilgili sorunları ilettiği Bakan Bozkır, bunları “çözülebilecek sorunlar” olarak nitelendirdi. Bomonti Mıhitaryan Vakfı’yla uzun yıllardan bu yana davalık olan ve bina üzerinde hak iddia eden Ankara Ayaş Belediyesi, 2014’teki son yerel seçimlerde AK Parti’ye geçti. Yeni belediye ve Vakıf arasında bir çözüm bulunması için görüşmeler devam ediyor. 


Kategoriler

Toplum Okullar



Yazar Hakkında