2015 'tehlikesine' karşı Türkiye – Azerbaycan dayanışması

Ankara, Ermeni diasporasının Soykırımın 100. yılı olan 2015’te dünya genelinde yürüteceği Ermeni Soykırımı’nı tanıtma çabalarına yanıt olarak, Cumhuriyet tarihinin en büyük Türkiye diasporası hareketini hayata geçiyor. En etkili konumdaki 1000 Türk’ün seçildiği girişimlere Azerbaycan diasporasının da desteği bekleniliyor.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, 15 Eylül 2012’de Türkiye diaporasını buluşturacak. Tüm dünyada bulundukları ülkelerde en etkin konumdaki 1000’e yakın Türk dernek ve kuruluşunun yöneticileri, İstanbul veya Ankara’da bir araya gelecek.

Yıldızlar, yazarlar

Türk diasporası, Ermeni iddialarına karşı Azerbaycan diasporasıyla ortak çalışmalar yürütecek. Diaspora toplantısının öncelikli hedefleri olarak şunlar belirlendi:

- Ermeni iddialarının asılsız olduğu Türk toplumu yerine, değişik yöntemlerle dış dünyaya etkili şekilde anlatılacak. Bunun için dünyanın tanınmış kültür ve sanat insanlarını (Yazar, film yıldızı, yönetmen vs.) devreye sokmanın yolları aranacak.

- Günümüz dünyasında internetteki birçok arama motorunda İngilizce, Fransızca, Almanca ve Ermenice dillerinde yapılan aramalarda sürekli Türkiye karşıtı yazılar, propaganda materyalleri çıkıyor. Ermeni diasporasının bu hâkimiyetini kırmak için internetteki arama motorlarında yabancı dillerde Türkiye’nin görüşlerini anlatan, Türkiye’ye destek veren ünlülerin düşünce ve değerlendirmeleri yüklenecek.

- Diasporanın bir diğer hedefi de yurtdışında diğer ülkelerin etkili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine gitmek olacak. Örneğin Fransa’da Mağrip ülkeleri (Fas, Cezayir, Tunus), Hollanda’da da Surinam kökenlilerle birlikte, hiçbir ayrım yapmadan, yabancıları doğrudan ilgilendiren konularda ortak çalışmalar yapılacak.

- Ayrıca yurtdışındaki Türkler için yaşadıkları ülkelerdeki yerli ve diğer yabancı sivil toplum kuruluşlarının da yararlanabileceği hukuk takip merkezleri kurulacak.

Özellikle 15 Eylül

Türkiye diasporasının toplanacağı tarih özellikle 15 Eylül olarak belirlendi. 15 Eylül 1918’de Nuri Paşa kumandası altında Azerbaycan-Osmanlı askeri kuvvetlerinden oluşan Kafkas İslam Ordusu, Rus işgali altındaki Bakü’ye girerek Azerbaycan’a bağımsızlığını kazandırmıştı. Böylece Türkiye diasporası, Azerbaycan’ın kısa süren ilk bağımsızlığının 94’üncü yıldönümünde toplanmış olacak.