Karabağ’da genel seçim sonuçları açıklandı

Karabağ’da 3 Mayıs’ta gerçekleşen genel seçim sonuçları açıklandı. 6 parti parlamentoya girerken en yüksek oyu %47 oy oranıyla Özgür Vatan Partisi aldı.

1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Karabağ, 6. kez sandığa gitti.  3 Mayıs’da gerçekleşen genel seçim sonuçları bugün yayımlandı. 

Seçimlere katılan 72.039 kişi seçmenin %70.6 oluştururken bu sayı, geçen yıllara göre seçime daha aktif katılım olduğunu gösteriyor. 

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Parlamentosu’nda 5 siyasi gücün temsil edileceği 4 Mayıs öğle saatlerinde belli olurken, açıklanan resmi rakamlara göre  Karabağ Komunist Partisi ve Barış ve Gelişim Partisi %5 barajını geçemedi.

Barajı geçen partiler şöyle: Özgür Vatan  Partisi (% 47,5), Artshakh (Karabağ) Demokratik Partisi (%19.1), Ermeni Devrimci Taşnaksutyun Partisi (%18.81), Hareket 88 Partisi (%6.93), Milli Uyanış Partisi % 5.38. 

33 milletvekilinden oluşan Karabağ Parlamentosu’ndaki yeni isimler önümüzdeki günlerde belli olacak. % 47,5 ile birinci parti olan Özgür Vatan partisinin başını Karabağ Başbakan’ı Arayik Harutyunyan çekerken, Artshakh (Karabağ) Demokratik Partisi’nin ilk liste ismi Milli Meclis Başkanı Aşot Ğulyan oldu. Taşnaksutyun’un listesinde ise ilk sırada Başbakan yardımcısı Artur Ağabalyan yer aldı. Hareket 88 partisi ise 2012 başkanlık seçimlerin aday olan General Vitali Balasyan’la seçime girdi.

AP Heyeti: Seçim uluslararası standartlara uygun 

Seçimler, Avrupa Parlamentosu heyetinin gözetimi altında gerçekleşti.  Karabağ Parlamentosu Başkanı Aşot Ğulyan’ın davetiyle 3 Mayıs’da seçim gözlem heyeti olarak Karabağ’a gelen Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin oluşturduğu grubun başkanı aynı zamanda Avrupa Parlametosu Karabağ grubu başkanı olan Brüksel milletvekili Frank Engel. 

Heyet, seçimlerin uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştirdiğini belirtirken, seçmenlerin katılma oranının ve seçime 3 yeni partinin girdiğinin sevindirici olduğunu vurguladı. 

Raporda aynı zamanda AB ülkeleri için bile %71 katılım oranının çok yüksek olduğu bunun Karabağ halkının demokratikleşme faaliyetlerine olan bağlılığı ve isteği olarak algılandığı belirtiliyor.



Yazar Hakkında