KİTAP / ԳԻՐՔ Nisan 2015

Merhaba,

Bu sayımızda yer alan yazıların tamamına yakını 1915 Ermeni Soykırımı hakkında son dönemde çıkan kitaplara ilişkin. Bunun tek nedeni,  geride bıraktığımız ayın Nisan olması değil. Soykırımın yüzüncü yılında, konuyla ilgili yayımlanan kitap sayısında geçmiş dönemlere kıyasla olağanüstü bir artış olması da bunun bir başka nedeni. Elbette Kirk’in hacmine sığdıramadığımız ya da gözümüzden kaçmış kitaplar da vardır. Bunun için o kitaplara emeği geçenlerden de okurlardan da şimdiden özür dileriz. 

‘Ermeni Soykırımı’nda Vicdan ve Sorumluluk’, Soykırım’dan kurtulanlar kadar kurtaranların da hikâyelerine yer veriyor. Kitaba katkıda bulunan tüm yazarların altını çizdiği bir gerçek var: Kurtaranlar ve Ermenilere yardım edenler çok azdı.  Bürkem Cevher yazdı. 

Protestan misyonerler tarafından çıkartılan ‘Rahnüma’ (Kılavuz) adlı haftalık siyasi gazetede sadece 1915 yılında yayımlanan yazılara göz atmak bile dönemi anlamak için resmi tarihin kılişelerinin ne kadar yetersiz ve anlamsız kaldığını gösteriyor. Murat Cankara yazdı. 

‘İçimizdeki Ermeni (1915-2015)’, Enis Batur’dan Hakan Günday’a Oya Baydar’dan Sema Kaygusuz’a edebiyat dünyasının önde gelen isimlerini aynı kapağın altında buluşturmayı başarmış. Şiirler, anılar, öyküler, anlatılar ve kurgulardan oluşan  kitap,  Soykırım’ın yüzüncü yıldönümünde sözü edebiyatın gücüne ve vicdanına bırakmayı deniyor. Rafi Atam yazdı. 

Kumkapılı bir babanın Hollanda’da yaşayan kızı, Haygan Mardikyan, kendisini ninnilerle büyüten ‘Hayganuş Yayası’nın, 1915’lerde doğduğu, büyüdüğü ve terk etmek zorunda kaldığı çok sevdiği köyü ve yaşam öyküsünü kaleme aldı. ‘Turnanın Çağrısı’; ‘Gançe Grunk’ ağıdını dilinden düşürmeyen yayanın ve eşi Zakar dedenin anısını ölümsüzleştirmek için kaleme alınmış. Mardikyan, kitabının Türkçe ve Ermenice dilinde  de okurlara ulaşmasını arzu ediyor. Nazlı Temir Beyleryan yazdı.   

Keyifli okumalar.

Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr