"Kalanlar, gidenlerin mekanlarına ve mesleklerine sahip çıktı"

Muhasebeci Koçu, şapkacı Katya, demirci Artin, şemsiyeci Olga... Rita Ender’in Agos Gazetesi için görüştüğü ve ‘Meslekler, Mekanlar’ köşesine taşıdığı 85 usta ve 80 mekan, şimdi bir kitaba dönüştü.

İletişim Yayınları’ndan çıkan ‘Kolay Gelsin’ kitabı, bazıları dünya devam ettikçe devam edecek, bazısı yok olmaya yüz tutmuş meslekleri ve bu mesleklerin icra edildiği mekanları, Berge Arabian’ın fotoğrafları ve Reysi Kamhi’nin çizimleriyle okuyucuyla buluşturuyor. 

Dün (6 Mayıs) Cezayir’de gerçekleşen kitap tanıtım toplantısında Rita Ender, Berge Arabian ve Reysi Kamhi kitabın oluşum sürecini ve kendileri için ne anlama geldiğini anlattı. 

Rita Ender, çalışmanın kendi hayatıyla kesiştiği noktayı şöyle açıkladı: “Bu topraklardaki gayrimüslim azınlıkların bir araya gelip dertleşmesinin bir sebebi var. Bu sebepler de aynı zamanda bir avukat olan beni ilgilendiriyor. Örneğin söyleşilerde usta-çırak ilişkisi çok önemliydi. Rum ustalarından bahsederken kiminin 64’te kiminin 6-7 Eylül 1955’den sonra gittiğini söylediler. Kalanlar gidenlerin mekanlarına ve mesleklerine sahip çıktı.” 

'Ellerin ruhla bağlantısı var'

Kitaptaki fotoğrafların müellifi Berge Arabian ise sohbet ettiği ustaların en çok canını sıkan konunun, arkalarından mesleği devam ettirecek çırak yetişmemesi olduğunu söyledi; “Bu dünyanın devam etmesi için ustalar çok önemli. Ellerin ruhla bir bağlantısı ve onlar bize buna gösteriyor” dedi. 

‘Klay Gelsin’de çizimleri bulunan Reysi Kamhi, mekanlara birebir gitmemiş ama söyleşileri okurken o mekanla ilgili kendinde oluşan çağrışımları tuvale dökmüş. Kamhi, kitabın, İstiklal Caddesi’ndeki Kelebek Korse gibi, bir yandan kaybolan bu mekanlara dair bir görsel hafıza işlevi de gördüğünü söyledi.  

Rita Ender, Mart 2014’te sona eren uzun yazısı dizisi ‘Meslekler, Mekanlar’ı Agos’ta anlatmıştı

Kategoriler

Güncel Azınlıklar

Etiketler

Rita Ender


Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.