Evrim Alataş ödülü Ragıp Zarakolu'ya verildi

Ankara Üniversitesi tarafından 2.'si düzenlenen Ayrımcılığa Karşı İLEF Evrim Alataş Ödülü bu yıl Ragıp Zarakolu'ya verildi. Sessizlik protestosu gereği görsel ve yazılı medyaya konuşmayacağını daha önce belirten Zarakolu'nun ödülünü ablası Ayten Çercel aldı.

Ankara Üniversitesi tarafından düzenlenen Ayrımcılığa Karşı İLEF Evrim Alataş Ödülü bu yıl Ragıp Zarakolu'ya verildi. 

Ayrımcılığa Karşı İLEF Evrim Alataş Ödül Töreni, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü İletişim Fakültesi MTÖ Sinema Salonu'nda yapıldı. Bu yıl ikincisi düzenlenen törende ödülü Ragıp Zarakolu aldı. Törene İletişim Fakültesi Dekanı Eser Göker, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. İletişim öğrencileri KCK operasyonları kapsamında tutuklanan 35 gazetecinin isimlerinin yazıldığı dövizleri taşıdı. Terörle Mücadele Yasası (TMY) ve Türk Ceza Yasası (TCY) gibi maddeler yürürlükte olduğu sürece görsel ve yazılı medyaya konuşmayacağını daha önce belirten Zarakolu'nun ödülünü ablası Ayten Çercel aldı. 

ZARAKOLU YAZILI MESAJ GÖNDERDİ

Zarakolu, iletişim öğrencilerine yazılı bir mesaj gönderdi. Zarakolu'nun mesajını iletişim öğrencilerinden Mehmet Tayfun Birgül okudu. Zarakolu mesajında: 'Ağzımın fermauarını protesto olarak kapatıyorum. Her türlü konuşma varolan durumu normalleştirmeye hizmet edecektir. Sanki bir hata yapılmış da giderilmiş gibi olacaktır. Bırakılmam, var olan hukuksuzluğu asla düzeltmiyor. Ayrıca beni rehin almayı amaçlıyor. Prensip olarak benim ve diğer birçok insanın haksız tutukluluklarına ve temelsiz senaryovari iddianamelere olanak sağlayan Terörle Mücadele Yasası (TMY) ve Türk Ceza Yasası (TCY) gibi maddeler yürürlükte olduğu sürece görsel ve yazılı medyaya konuşmayacağım; var olan duruma karşı 'sessizlik' protestosunda bulunacağım' diye kaydetti. Mesajında Zarakolu, verilen ödüle teşekkür ettiğini belirterek, 'Gerçeğe ama yanlızca gerçeğe ulaşmaya çalışan, dayatılana, pompalanana, saptırılana, sabit fikirlere, itibar etmeyen, gerzek diye bildiklerimiz de şüphenin terazisinde tartan genç bilim insanlarına ve öğrencilerine, genç iletişimcilere, görsel ve yazılı basın adaylarına beslediğim umut ile...' ifadelerini kullandı.

EVRİM ALATAŞ'IN SÖZLERİYLE SESLENDİ

Zarakolu'nun mesajının ardından İletişim öğrencilerinden Esma Yılmaz, Zarakolu'na yazdığı mektubu okudu. Yılmaz, Zarakolu'na Evrim Alataş'ın sözleriyle seslendi: 'Unutmayın, unutmayalım hiçbir şeyi... Efsaneler yeniden yazıldıkları kadar ayrıntılarıyla da korurlar varlıklarını. Ne zulmü unutalım, ne de efsanenin sonunu. Işığı bekleyeceğiz. Elbet bir gün pervane olacağız o büyük öbeklerin. Gözümüzü yıldızlara dikip 'buyurun korkmayın, inin ışığın sofrasına diyeceğiz', artık dilek tutmak için kaymanızı beklemeyeceğiz!' 

Zarakolu'nun ödülünü iletişim öğrencilerinden Nur Öksüz'den alan Aytan Çerçel, Ankara -Üniversitesi'ne teşekkürlerini iletti. Sinevizyon gösterisinin ardından ödül töreni sona erdi. Geçen yıl birincisi düzenlenen Ayrımcılığa Karşı İLEF Evrim Alataş Ödülünü Yıldırım Türker almıştı.