Düğün ve nişan törenlerinde sinema filmi kurgusu

2013 yılında Sayat Dağlıyan tarafından kurulan Novva Film yeniliklere açık görsel hizmet kuruluşlarından biri. Novva Film, düğün ve nişan törenlerini âdeta bir sinema filmi gibi kurgulayarak, bunların uzun yıllar izlenebilmesini hedefliyor.

Son dönemde görsel hizmet sektörü büyük bir değişime sahne oluyor. Birçok görsel hizmet firması, düğün, nişan ve vaftiz gibi organizasyonları izleyiciyi sıkmadan ve keyifli bir halde izletmek için birbirinden farklı projeler üretiyor. Bu alanda sürekli olarak yeni teknolojik cihazlar piyasaya çıkıyor. 2013 yılında Sayat Dağlıyan tarafından kurulan Novva Film de yeniliklere açık görsel hizmet kuruluşlarından biri. Novva Film, düğün ve nişan törenlerini âdeta bir sinema filmi gibi kurgulayarak, bunların uzun yıllar izlenebilmesini hedefliyor. Firmanın kurucusu Sayat Dağlıyan bize görsel hizmet sektörünü ve Novva Film’i anlattı.

Sayat, seni tanıyabilir miyiz?

28 yaşındayım. İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü öğrencisiyim. Bu meslekte altıncı yılımı doldurdum. Kısa filmle başladığım yolculuk, konser, tanıtım filmi, düğün, nişan ve vaftiz belgeselleriyle devam etti. 2009’da ilk durağım olan Sar TV Yapım grubunu kurdum. Sar TV o dönemde daha çok Ermeni toplumuna hitap ediyordu, ancak benim amacım her kesime ulaşmaktı ve bunun için büyümemiz gerektiğini düşünüyordum. Sadece sinema sektörüne yönelen Sar TV’de bu değişimi gerçekleştiremeyince, yeni bir oluşum kurmaya karar verdim. Bu kuruluşun aynı zamanda ticari bir yapı olması gerekiyordu. Düğün, nişan, vaftiz ve tanıtım filmlerini daha farklı bir şekilde, belgesel tadında çekmeye karar verdim. Yaptığımız işin mutlaka bir anı kıymeti taşıması gerektiğini düşünerek ‘Novva Film’i kurdum.

Novva Film nasıl çalışıyor ve kimlere hitap ediyor?

Novva Film’i çalışma arkadaşlarım, Onur Barış, Murat Tan ve Berker Ersoy’la birlikte, “Biz anı çekeriz” sözüyle yola çıkarak kurduk. İlk olarak düğün belgeseli çekmeye karar verdik, çünkü eski zamanlardaki videolar çok uzun ve çok gereksiz sahneler içeriyordu, izleyici de doğal olarak izlerken sıkılıyordu. Bu videoları daha eğlenceli ve daha keyifli izletmeyi nasıl başarırız diye düşünürken, akışı belgesel şeklinde vermeye karar verdik. Organizasyon çalışmalarımıza tanıtım filmleri, tiyatro çekimleri, dans gösterileri ve fragmanlarını da dahil ettik.

Sar TV yapım ve Novva Film döneminde hangi projelere imza attınız?

Çektiğim ilk film ‘Dede Masalları’. Amatör ve tecrübesiz olduğum için, bu kısa filmde birçok hata yaptım. Ancak o dönemde üç usta Ermeni tiyatro sanatçısı, Nişan Şirinyan, Kevork Türker ve rahmetli Rafi Emeksiz elimden tuttular. Gomidas Vartabed’in son yıllarını konu alan ve Vicdan Filmleri Film Yarışması’nda 5 dakikalık versiyonuyla 4. olan ‘İnçuneden’ adlı kısa filmi çektim. Şef Edvin Galip ve Hagop Mamigonyan’ı yan yana getirip, İstanbul’un çeşitli Ermeni kilise korolarından 31 kişiyle ‘Kusan 2010 Korosu’nun icra ettiği Gomidasyan Badarak’ı internetten canlı yayınladık. Ayrıca birçok konserin çekimini yaptım. Surp Takavor Korosu’nun Süreyya Operası’nda verdiği konseri kaydettim, Levon Eroyan’ın ‘Çeşitleme’ adlı eserine de bir klip çektim. Şimdi de Sahakyan Korosu’nun perhiz döneminde İskenderun ve Vakıflıköy kiliselerine yaptığı geleneksel yolculuktan, mini bir belgesel hazırlıyoruz.

Novva Film’e gelecek olanlara neler söylemek istersiniz?

Biz işini çok seven bir ekibiz. Artık kendimizi tanıtma ve tanınma sürecine girdik. Müşterilerimiz bize güvensin, onlara hayalini kurdukları görüntüleri sunalım. Çünkü işimizi seviyoruz ve çok keyif alıyoruz.

iletişim için: www.novvafilm.com, novvafilm@gmail.com

Kategoriler

Toplum Gençler


Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.