Kenan Evren öldü

12 Eylül askeri darbesinin mimarı Kenan Evren 98 yaşında öldü.

12 Eylül darbesini yapan, eski Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren bugün sabaha karşı öldü.

Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) tedavi gören 98 yaşındaki emekli orgeneral Kenan Evren'in bugün öğle saatlerinde fenalaşması üzerine  ailesi, yakınları ve avukatları hastaneye çağrılmıştı. Şubat ayından beri sağlık durumu iyi olmayan Evren'in bilinci kapalıydı.

Evren, 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra devlet başkanı unvanını aldı, 1982 Anayasasının halkoyuna sunulup yürürlüğe girmesi ile birlikte Türkiye'nin yedinci cumhurbaşkanı oldu.

9 Kasım 1989'da Cumhurbaşkanlığı görevi sona eren Evren, yerini Turgut Özal'a bıraktı.

Darbenin ardından kurulan Milli Güvenlik Konseyi’nin hayatta kalan iki üyesine dava açıldı. 12 Eylül davasının iki sanığı Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'yla ilgili 18 Haziran 2014’te karar verildi.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada verilen kararla, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Şahinkaya 765 sayılı TCK'nın "Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, indirim uygulayarak bunu müebbet cezasına çevirdi. Dosya hala Yargıtay'da bekliyor.

Evren ve Şahinkaya hakkında, Askeri Ceza Kanunu'nun "askeri rütbelerin sökülmesine" ilişkin 30. maddesinin uygulanmasına da karar verildi.

12 Eylül'ün bilançosu

Kenan Evren’in mimarlarından olduğu 12 Eylül darbesi nedeniyle 650 bin kişi gözaltına alındı. Kayıtlı 90 güne kadar gözaltında tutuldular; kayıtsız 150 günü geçen gözaltılar yaşandı. Bu insanların yüzde 95’i işkenceye tabi tutuldu.

İşkencede 171 kişi öldürüldü. 49 kişi de idam edildi.

1 milyon 683 bin kişi fişlendi.

348 bin kişiye pasaport tahdidi uygulandı.

1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu uyarınca 14 bin 509 kamu görevlisi işten atıldı. 18 bin memur, 2 bin yargıç savcı, 4 bin polis, 2 bin subay-astsubay, beş bin öğretmen istifaya zorlandı.

23 bin 667 dernek etkinlikten alıkonuldu; siyasi partiler, sendikalar kapatıldı.

30 bin kişi Türkiye’yi terk etmek zorunda bırakıldı.

Cezaevlerinde yaygın ve sistematik işkence uygulandı. Açlık grevleri ve ölüm oruçlarında ve işkencelerde insanlar yaşamlarını yitirdiler; hasta ve sakat bırakıldılar. İnsan onuruna aykırı koşullarda tutuldular.

2932 sayılı Kanunla Türkçeden başka dillerin kullanımı neredeyse hayatın her alanında yasaklandı.



Yazar Hakkında