Katolikler yeni anayasadan tüzel kişilik istedi

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyonu Türkiye Katolik Episkoposlar Kurulu Başkanı Ruggero Franceschini ve berberinde Latin Katolik, Ermeni Katolik, Süryani Katolik ve Keldani Katolik kiliselerinin temsilcilerinin Anayasa önerilerini dinledi. Öte yandan Katolik kilisesi temsilcilerine hitaben MHP'li komisyon üyesinin sarf ettiği sözler toplantıda soğuk rüzgarlar estirdi.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan Sivil Toplum Kuruluşları, Azınlık Cemaatleri ve Vakıflar Alt Komisyonu’nda, Türkiye Katolik Kilisesi heyeti “tüzel kişilik” istedi. Komisyonun MHP’li Üyesi Oktay Öztürk’ün, “Yeni anayasa yapımında bütün insanların evrensel insan haklarından istifa edilmesi sağlanmalı, herkes mutlu yaşamalı. Ancak tarihi hafızamızı yenilememiz gerekir. Bir daha bizi eski kötü günlere gütürecek, zayıflığımızdan istifade ederek bizi parçalamak isteyenlere de fırsat vermememiz gerekir” sözleri Katolik heyette soğuk duş etkisi yarattı. Heyettekiler bu sözlere bir yanıt vermedi. Komisyona yeni anayasa önerilerini sunan Romanlar ise, “Bize roman değil, dünyada olduğu gibi ‘çingene’ deyin” talebinde bulundu.

Türkiye Protestanları da bir anayasa önergesi verdi,
önergenin ayrıntılarını okumak için linke tıklayabilirsiniz.

Banka hesabı  açamıyoruz

Türkiye’nin Vatikan Büyükelçiliği’nin devreye girmesi ile Meclis’e çağrılan Türkiye Katolik Episkoposlar Kurulu Başkanı Ruggero Franceschini, alt komisyonda yeni anayasa önerilerini sundu. Latin Katolik Kilisesi’nin tüzel kişiliğinin bulunmamasından şikayetçi olan Franceschini “Dini cemaat olarak tüzel kişiliğe sahip olmak istiyoruz. Tüzel kişiliğimiz olmadığı için mal mülk edinemiyoruz. Bizim varlığımızın tanınması, ancak tüzel kişiliğimizin tanınması ile mümkün olabilir. Tüzel kişili olmadığımız için banka hesabı bile açtıramıyoruz” diye konuştu. Franceschini, tanınma olmadığı için protokolde yer alan Katolik Kilisesi’ne ait 212 taşınmazın kendilerine verilmesi için başvuru yapamadıklarını belirten Franceschini, şunları kaydetti:

“Latin Katolik Kilisesi’nin hukuki kişilinin tanınmasını, cumhuriyetin ilanından sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Hazine’nin malı haline gelmiş binaların geri verilmesini ve yeni tapuların tüzel kişilik adına kaydedilmesini, Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma, 1913 tarihli listede kayıtlı bulunan ve bugün faaliyette olan binaların tüzel kişilik adına kaydedilmesini, yeni yasaların çıkması beklenirken Katolik Kilisesi’nin taşınmazlarının müsaderesi için yeni davaların açılmamasını ve 1913 tarihli listede kayıtlı bulunan 200’ü aşkın bina için mutabık kalınacak miktardaki tazminatın ödenmesini istiyoruz.”

Ana gibi anayasa istiyoruz

Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ ise kendisinin Türk ve Katolik bir Hıristiyan olduğunu belirterek, “Ben Türküm, burada doğdum burada öleceğim, sadece Müslüman değilim. Biz Türkiye’de yaşayan her vatandaşın sahip olduğu hakların tıpatıp aynısını istiyoruz. ‘Baba’ değil, ‘ana gibi’ bir anayasa istiyoruz. Türk vatandaşından daha fazla hak hukuk istemiyoruz. Türk vatandaşına ne veriliyorsa, 5500 yıllık mazisi olan Arami Süryani olarak ben de o hukuku istiyorum” dedi.

 

Etiketler

Katolikler