Siyasi liderler Kenan Evren'in cenaze törenine katılmayacak

98 yaşında ölen, 12 Eylül darbesinin sorumlusu Kenan Evren’e resmi cenaze töreni yapılacak. HDP, ve CHP genel başkanları cenaze törenine katılmayacaklarını açıklarken AKP’den de katılım olmayacağı tahmin ediliyor.

Genelkurmay Başkanlığı, Kenan Evren'in cenazesinin, yarın Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından Devlet Mezarlığı'nda toprağa verileceğini bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı’nın duyurusunda Evren’in cenazesiyle ilgili bilgiler yer alırken taziyede bulunulmadı. TSK ‘vefatlar’ bölümünde yayımladığı diğer mesajında da sadece ailesine ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı diledi. TSK, Kenan Evren'le ilgili verdiği bilgide 12 Eylül darbesine değinmedi. 

Kenan Evren’in ölümünün ardından hiçbir lider taziye mesajında bulunmadı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın Kenan Evren'in vefatını değerlendirirken, "Bizim bir geleneğimiz var, ölünün arkasında çok kötü konuşulmaz. Allah rahmet eylesin diyoruz" sözlerineyse Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı olan Hüseyin Çelik’ten sert tepki geldi. Çelik,  Twitter'dan Bakan Yılmaz'ın değerlendirmesiyle ilgili "Ölünün arkasından kötü konuşulmaz" ne demek? Bu mantığa göre Ebu Cehil'in, Hitler'in, Stalin'in ve Pinochet'in ardından da konuşulmaz. Söylenen söz ne için söylenmiş, kapsamı nedir? Bunlar sorgulanmadan ezberlere yöneliyoruz. Tiranları insanlık vicdanı yargılamayacak mi? Kenan Evren öldü. 'Kör ölür badem gözlü, kel ölür sırma saçlı olur' söylemine hak mı verdireceğiz. Elbette maşeri vicdan onu da yargılayacak” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı, dün mitingde yaptığı konuşmada ise Evren’e resmi tören yapılacak olmasına değindi, “Kim katılacak izleyelim hep beraber. Bizden tek bir kişi cenazeye gitmeyecek, kusura bakmasın. Bu kadar anneye acı çektirmiş birinin kusura bakmasınlar cenazesine tek bir HDP’li katılmaz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kenan Evren'in cenaze törenine katılmayacağı açıklandı.

AKP  Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, kendisine Kenan Evren'in cenazesine partisinden kimsenin katılmayacağı yönünde bir bilgi geldiğini söyledi. NTV'ye konuşan Ünal, "Tabii Sayın Başbakan'ın talimatıyla son anda bir katılım olur mu bunu bilmiyorum. Ama şu ana kadar bizim herhangi bir taziye yayınlamamız ya da bu törenlere katılacağımız yönünde herhangi bir açıklama gelmedi'' dedi.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında