Kıbrıs müzakereleri 15 Mayıs'ta başlıyor

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, Güney ve Kuzey Kıbrıs tarafı arasındaki müzakerelerin 15 Mayıs'ta yeniden başlatılmasına karar verildiğini açıkladı.

Kıbrıs'ta müzakerelerin yeniden başlaması için Kuzey ve Güney yönetimleri BM himayesinde gayri resmi bir yemekte bir araya geldi. BM Genel Sekreterliği Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’in ev sahipliğinde gerçekleşen yemekte,Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis ve Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla Lefkoşa’da bir araya geldi. 

Görüşme sonrası Birleşmiş Milletlerin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide liderlerle birlikte yaptığı açıklamada görüşmenin olumlu bir atmosferde geçtiğini söyledi. 

Eide, liderlerin çözüme yönelik vizyonlarını paylaştıklarını, iki liderin gecikmeden yola devam edilmesi yolunda fikir birliğine vardıklarını belirtti.  

Eide, 15 Mayıs’ta gerçekleşecek görüşmede müzakerelerin ne şekilde devam edeceğini ve hangi sıklıkla görüşüleceğinin karar verileceğini söyledi. 

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Akıncı, Twitter hesabından paylaştığı mesajda,“Olumlu bir görüşme ve iyi bir başlangıç yaptığımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Güney Kıbrıs Başkanı Anastisiades da Twitter hesabından, “Ülkemizin yeniden birleşmesine öncülük edecek, sağlam bir diyalog için şartların yaratılmasını umuyorum” ifadelerini kullandı.

Müzakereler, 2014 yılı Ekim ayında, Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz sondajı için ihaleye çıkmasına misilleme olarak sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa’yı Ada’nın güneydoğusuna göndermesi üzerine kesilmişti.

 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında