'Arkadaşım Bienal' ekibi Milli Eğitim Müdürlüğü'nün engellemesine cevap verdi

Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü, 2. Çanakkale Uluslararası Çocuk Bienali’nde yer alan bazı video ve görselleri gerekçe göstererek 'bienalin 3. sınıf öğrencilerine uygun olmadığına' dair Çanakkale Belediyesi’ne resmi bir yazı gönderdi. Uygun bulunmayan görseller arasında Berkin Elvan ve uçurtmasıyla 'Yaşasın Halkların Kardeşliği' yazısı bulunuyor. Bienal ekibi konuyla ilgili açıklama yaptı.

7 Haziran’a kadar devam edecek 2. Çanakkale Uluslararası Çocuk Bienali’nde yer alan, Berkin Elvan’ın görüldüğü  Çanakkale Valiliği – İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sansürüne takıldı. 

Çanakkale Belediyesi, Arkadaşım Bienal Ekibi ve DADA Neşeli Fikirler Atölyesi ana ortaklığında yürütülen ve 9 Mayıs 2015 tarihinde açılan Arkadaşım Bienal - 2. Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali kapsamında ilkokul 3. sınıf öğrencilerine yönelik olarak planlanan Bienal Okul Gezileri, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Çanakkale Belediyesi’ne gönderilen bir yazı ile iptal edildi. 

Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş imzasıyla Çanakkale Belediye Başkanlığı’na gönderilen resmi yazıda şu ifadeler geçiyor:

“9 Mayıs 2015 tarihinde açılışı yapılan Bienal sergisine katıldığımızda 1’inci katta ‘Barış Yapan Parkalar’ videosunda ‘Yaşasın Halkların Kardeşliği’ ifadesi, yine 1’inci kattaki video odasında ‘Teneffüs’ videosunda ayağa kalkan genç ‘Artık bu duruma son vermeliyiz, artık hakkımızı aramalıyız, yürüyün arkadaşlar’ sözleri, 2’nci katta Deniz Ocal Stop Motion Atölyesi Videosunda ‘Berkin ve Uçurtması, Berkin Elvan Ölümsüzdür’ yazısı ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin pedegojik olarak yaş gruplarına uygun olmadığından öğrencilerimizin bienal sergisini gezmeleri uygun görülmemektedir” dendi. Yazıda ayrıca, “Yukarıda bahsedilen videolardan ifade, sözler ve yazılar çıkarıldığı takdirde, ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerimizin bienal sergisini gezmelerine müdürlüğümüzde izin verilecektir” dendi.

"Çocukları bu tartışmalardan uzak tutmak hepimizin görevi"

Çanakkale Çocuk Bienali ekibi bugün yazılı bir açıklama yayımlayarak “insan hakları, barış, şiddet karşıtlığı, eşitlik, gibi evrensel etik değerlere ve ilkelere uygun her iş Bienal’e kabul edilmekte ve sergilenmektedir” dendi. 

Açıklamada, Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okul gezileri iptal etmesine gerekçe gösterdiği eserlerin gösterimlerinin devam edeceğini vurgulayarak, “46 ülkeden 5000’nin üzerinde çocuğun işleriyle içinde yer aldığı Bienal'de her şeyden önce çocukları bu tartışmalardan ve gerginliklerden uzak tutmanın hepimizin asli görevi olduğunu vurgulamak isteriz” dendi ve kamuoyunu yönlendirecek konumda bulunanların, konuya çocukları gözeterek, onları herhangi bir tartışmanın malzemesi haline getirmeden yaklaşacakları yönünde inanca sahip olduklarını belirtti. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları

Etiketler

Sansür


Yazar Hakkında