HDP: Sorumlular, hedef gösteren Cumhurbaşkanı ve Hükümet

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi yazılı bir açıklamayla Adana ve Mersin'deki parti binalarına yönelik bombalı saldırıları kınadı. Açıklamada, "Siyasi iktidar destekli karanlık güçler devreye sokularak partimizin gelişmesi ve seçim çalışmaları engellenmek isteniyor" denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana'daki Seyhan İlçe binasında ve Mersin’de de HDP il teşkilatının bulunduğunu binada bugün eşzamanlı patlama meydana geldi. Adana’da gerçekleşen saldırıda 2 kişi, Mersin’de ise bir kişi yaralandı. 

Patlamalar, HDP’nin miting günlerine denk getirildi. Adana'da dün Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın katıldığı kalabalık bir miting yapılmıştı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da bugün Mersin Tevfik Sırrı Gür Stadı yanındaki alanda saat 17.00'da miting yapacaktı.

Mersin mitingi planlandığı gibi yapılacak

HDP’nin Mersin mitingi ertelenmedi. Demirtaş, bugün twitter'dan yaptığı açıklamada "Bu gün saat 17'de Mersin mitinginde olacağız. Daha coşkulu, daha neşeli, daha moralli olacağız. Herkesi bekleriz" mesajını yayınladı.

HDP Genel Merkezi, saldırıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada parti binalarına yönelik bombalı saldırıların sorumlusu olarak partiyi hedef gösteren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ve Başbakan ile tüm hükümet yetkililerin olduğunu ifade etti. 

HDP'den yapılan açıklama şöyle:

“7 Haziran seçimleri yaklaştıkça partimize yönelik saldırılar da artıyor. Bugüne kadar Genel Merkezimiz dahil olmak üzere yaklaşık 60 noktada parti binalarımız, araçlarımız, üyelerimiz ve gönüllülerimiz saldırıya uğradı. Bu sabah Adana ve Mersin il binalarımıza yapılan bombalı saldırılar da işin hangi boyuta geldiğini gösteriyor. Adana il binamıza yapılan saldırıda 6 yöneticimiz ve çalışanımız yaralanmıştır.

Siyasi iktidar destekli karanlık güçler devreye sokularak partimizin gelişmesi ve seçim çalışmaları engellenmek isteniyor. Bu saldırıların siyasal sorumluluğu başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Başbakan ve diğer AKP Hükümeti mensuplarına aittir. Her konuşmalarında partimizi hedef gösteren, Eş Genel Başkanlarımıza, parti yöneticilerimize ve vekil adaylarımıza hakaret eden ve iftira atan bu zihniyet bugün yeni ürünlerini Adana ve Mersin’de almıştır. 

Şu bilinsin ki, hiçbir güç HDP’nin Türkiye halklarıyla buluşmasını engelleyemeyecektir. ‘Yeni Yaşam’ ve ‘Büyük İnsanlık’ çağrılarımız Türkiye’nin dört bir yanında hayat bulmaya devam ediyor.

Adana ve Mersin il binalarımıza yapılan bombalı saldırıları nefretle kınıyor, sorumluların bir an önce açığa çıkarılmasını bekliyoruz.”

Çelik: Saldırıyı aydınlatmak için özel birim kuruldu 

Kültür ve Turizm Bakanı ve AKP Adana Milletvekili Ömer Çelik, twitter hesabından yaptığı açıklamada, saldırıları aydınlatmak için, Emniyet, Jandarma ve MİT'in dahil olduğu özel bir birim kurulduğunu söyledi. Yapılan saldırıları lanetleyen Çelik, "Bu saldırı HDP'ye, tüm siyasi partilere ve seçim sürecine yapılmıştır. Lânetliyoruz bu saldırıyı. HDP teşkilatına geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Adana ve Mersin'deki HDP bürolarına yapılan saldırıyı kınıyor, HDP'ye ve yaralı vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Seçim sürecine şiddet karıştırmaya çalışan provokatörlerin oyunu tutmamıştır, tutmayacaktır" dedi.

Davutoğlu: Birileri provakasyon yapabilir 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP'nin Mersin ve Adana'daki seçim bürolarına düzenlenen saldırıya ilişkin değerlendirmede bulundu. Saldırganların bulunması için gerekli talimatları verdiğini söyleyen Davutoğlu, "Birileri provakasyon yapabilirir. En başından beri bekliyorduk böyle provakasyonların olabileceğini. Bu saldırıları hem kınıyoruz, hem de sonuna kadar takipçisi olacağız. Bütün partilere sesleniyorum. Kim olursa olsun yapılan saldırılara hep beraber karşısında durmalıyız. Saldırılara karşı bir net tavrı ortaya koyarken bu saldırılardan dolayı provakif eylemler olursa veya yön değiştirip Ak Parti'yi veya hükümeti hedef alırsa buna da taviz vermeyiz” dedi. 

Kalın: Kınıyoruz, ithamlar kabul edilebilir değil 

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın da bugün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

"Adana HDP İl Başkanlığı ve Mersin'de ilçe başkanlığına yapılan saldırıları en şiddetli şekilde kınıyoruz. Türkiye'de herhangi bir siyasi partiye yapılan saldırı, bütün siyasi partilere yapılmıştır. Henüz daha mahiyetini bile bilmeden, detaylarına hakim olmadığınız, aydınlatılmamış bir olayla ilgili kalkıp Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Hükümete yönelik ithamlar kabul edilebilir değildir. Bu arkadaşlarımız, bunun üzerinden siyaset yapmak yerine, bir kere öncelikle olayın aydınlatılması için delillerin gelmesini beklesinler. Ondan sonra aklıselimle değerlendirdikten sonra bir açıklama yapacaklarsa, o zaman yapsınlar."

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında