Irkçılığa kırmızı kart

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Girişimi, Emre Belözoğlu'nun Dider Zokora'ya yönelik ırkçı hakaretiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada Belözoğlu'nun bundan önceki ırkçı davranışı hatırlatılırken, futbol endüstrisinde Hrant Dink cinayetinden sonra tribünlere 'beyaz bere' ile çıkanlar gibi ırkçılık tezahürlerinin de yaşandığına dikkat çekildi.

Fenerbahçe ve Trabzonspor arasında oynanan futbol maçı esnasında, Fenerbahçeli oyuncu Emre Belözoğlu'nun Trabzonsporlu futbolcu Didier Zokora'ya yönelik 'pis zenci' şeklindeki ırkçı hakaretiyle ilgili Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Girişimi'nin açıklaması:

IRKÇILIĞA KIRMIZI KART!

Fenerbahçe futbol takımı oyuncusu Emre Belözoğlu Trabzonspor ile oynadıkları Spor Toto Süper Final’deki ilk maçında, Trabzonspor’lu siyah oyuncu Didier Zokora’ya “Pis zenci!” diyerek ırkçı bir hakarette bulundu. Zokora’nın da kendisine küfür ettiğini öne süren Belözoğlu’nun ilk ırkçılık vukuatı bu değil. Daha önce de İngiltere’de, 2006′daki Ewerton-Newcastle maçı sırasında da Nijeryalı siyah oyuncu Yobo’ya benzer içerikli ırkçı hakaretlerde bulunmuştu.

Uzun yıllardır ırkçılığa karşı mücadele eden bir girişim olarak bu konuda birkaç noktaya dikkat çekmek istiyoruz:

  1. Belözoğlu ırkçılık yapmadığını, siyah oyuncu Didier Zokora ise kendisine ırkçılık yapıldığını söylüyor. Bizim için mağdurun beyanı esastır. Kaldı ki daha önce de siyah oyunculara ırkçı hakaretlerde bulunmuş birinin beyanına güvenilemez.
  2. Belözoğlu, Zokora’nın da kendisine küfür ettiğini söylüyor. Bu iki olgu karşılaştırılamaz bile. Irkçılık, sonu Nazi toplama kamplarında topluca insan yakmaya varan insanlık düşmanı bir ideolojidir. Başka herhangi bir şeyle karşılaştırmak ancak onu sıradanlaştırmaya hizmet eder.

  3. Belözoğlu hakaretinin kamuoyunda infial yaratmasından sonra yaptığı basın toplantısında yanına, daha önce ırkçı hakarette bulunduğu bir başka siyah oyuncu Yobo’yu alarak bir kez daha çamura batmıştır. Bu tutumun, mesela Kürtlere etnik kökeniyle ilgili hakaret ettikten sonra “Ama benim de Kürt arkadaşlarım var!” sığlığından öte bir anlamı yoktur.

  4. Yobo’ya Belözoğlu’yla birlikte basın toplantısı yaptıran Fenerbahçe yönetimi de bu bakımdan sorumludur. Bu tutum ‘yıldız’ futbolcusunu koruma amaçlıdır. Ama ırkçılığa bir şekilde hizmet etmektedir.

  5. Sadece “Pis zenci!” değil tek başına “zenci” sıfatı da ırkçıdır. Beyaza beyaz deniyorsa siyaha da siyah denir, ‘zenci’ değil.

  6. Başta Fenerbahçe yönetimi olmak üzere ilgili tüm kurumlar ve savcılar Belözoğlu hakkında gerekli işlemleri yapmalı ve gereken cezayı vermelidir. Irkçılığın lekesi sadece özür dileyerek çıkmaz. Cezalandırılmadığında başkalarına da kapı açar.

  7. Belözoğlu şimdiden Ayın Irkçısı adayları arasına alınmıştır.

Endüstrileşen futbol ırkçılığın en görünür halde olduğu alanlardan biri haline gelmiştir. Yaygın bir popüler kültür mekanizması olduğu göz önüne alınırsa geniş kitleleri ırkçı saiklerle etkilemeyeceği düşünülemez. Hrant Dink öldürüldükten sonra tribünlere ‘katilin beyaz beresi’ ile çıkanlar; Diyarbakırspor maçlarında tüm Kürtlere yönelik ırkçı hakaret pankartları açanlar bunun tezahürleridir.

Hayatın bütün alanları gibi futbol da bir an önce ırkçılıktan arındırılmalıdır.

(Kaynak: Durde.org)