KCK: Sürece müdahale Kongre koşullarını ortadan kaldırdı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanları Bese Hozat ve Cemil Bayık çözüm süreci, ateşkes ve Abdullah Öcalan'ın durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanları Bese Hozat ve Cemil Bayık, Med Nuçe’den Erdal Er’in moderatörlüğünde düzenlenen söyleşide çözüm süreci, genel seçim,ateşkes ve Öcalan'ın durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Azadiye Welat gazetesinden Ramazan Ölçen, Roj News’den Rojbîn Ekin ve Özgür Gündem’den Veysi Sarısözen’in katıldığı söyleşinin detaylarını, Sarısözen Özgür Gündem’de paylaştı. 

Söyleşide Bese Hozat, çözüm süreciyle ilgili Erdoğan’ın tutumu nedeniyle sürecin durdurulduğunu belirtti: 

“AKP özellikle Dolmabahçe deklarasyonundan sonra Erdoğan’ın tutumu ile diyalog süreci de kesildi. Yaklaşık iki aydır önderliğimiz ile görüşme de olmuyor. Erdoğan ve hükümet yetkilileri masa yok dediler. Kürt sorunu yok dedi Erdoğan, izleme kuruluna gerek yok dediler. Bu anlamda AKP demokratik temelde Kürt sorununu çözemeyeceğini çok açık bir şekilde kamuoyuna deklare etti. Bu anlamda işleyen bir süreç yoktur. Diyalog süreci de yoktur.”

“Eğer mutabakat esas alınırsa Kongere’yi toplamaya hazırız”

Newroz’da Öcalan’ın yaptığı ‘Kongreyi toplayın’ çağrısının sorulması üzerine Cemil Bayık şunları söyledi: 

Önderliğimiz Dolmabahçe ile birlikte bu süreci başlattı. Bunu Newroz’da da yine dünyaya ilan etti. Niyetini belirtmişti. Müzakareler başlarsa on madde temelinde, izlemeyi heyeti de oluşursa, izleme heyetiyle konuşacağını, onlarla görüşürse hakikat komisyonunu geliştireceğini ve o zaman PKK’nin kongresini toplayıp bu durumları değerlendirmesi gerektiğini yeni bir karara ulaşması gerektiğini belirtmişti. Biz bu temelde örgüt olarak hazırlıklara başladık, kongre hazırlıklarına, hazırlıklarımızı tamamladık. Dolmabahçe’deki mutabakata dayanarak böyle bir PKK kongresini toplamayı hedefledik. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık, böyle bir kongreyi yapacaktık ama Erdoğan’ın sürece müdahale etmesi, müzakareyi reddetmesi, masayı reddetmesi, tarafı reddetmesi, ‘Kürt sorunu diye bir sorun yoktur, bölücülüktür, kim ki müzakereden, taraflardan bahsederse, bu Türkiye devletini yıkmadır’ deyip aslında kongrenin gerçekleşmesinin de koşullarını ortadan kaldırdı. Çünkü süreci bitirdi. Bunun üzerine biz kongreyi yapmayı erteledik, durdurduk. Yoksa kongreyi yapacaktık, ama şimdi bunu durdurmuş durumdayız. Eğer Önder Apo’nun Dolmabahçe’de geliştirdiği mutabakatı esas alırlarsa, o on maddeyi müzakere maddesi olarak kabul ederlerse, müzakereyi bu temelde başlatırlarsa, izleme heyeti Önder Apo ile görüşürse, parlamentoda çözüm için bir komisyon oluşursa, hakikatleri araştırma komisyonu çalışırsa biz böyle bir kongreyi toplamaya ve silahlı mücadeleyi sona erdirdiğimizi açıklamaya şimdi bile hazırız. 

"Ateşkes tek taraflı devam ediyor"

AKP’nin HDP’ye yönelik provakasyon çabası içinde olduğuna değinen Bese Hozat, “Bu siyaseti boşa çıkarmak için, biz ateşkesi sürdürmek istedik. Mevcut durumda AKP zaten süreci bitirmiştir. AKP savaş ilan etmiştir ve bir savaş yürütüyor. Şu anda ateşkes tek taraflı yaklaşımımız ile devam ediyor.”

Öcalan’la görüşme engeli 

Abdullah Öcalan’dan 5 Nisan’dan beri haber alınamadığını söyleyen Bayık, “İlişkiler tamamen kesilmiş durumdadır. Kürtler ve Türkiye’de barış isteyen güçler açısından bu hassas bir konudur. Onun için herkesin Önder Apo’nun tecridine karşı durması gerekiyor. Önder Apo’nun müzakereyi başlatma çabalarına destek olması gerekiyor. Türkiye’de demokrasiye sahip çıkmak demek Önderliğe sahip çıkmak demektir. Bu tecride karşı durmak demektir. Tecride karşı durulmadığı sürece Türkiye demokrasisi gelişemez” ifadelerini kullandı.  

 

 



Yazar Hakkında