Metal işçilerinin direnişi Kocaeli'ne sıçradı

15 Mayıs’ta Bursa’da Renault işçilerinin başlattığı grev büyüyor. Önce Tofaş çalışanlarının, ardından Coşkunöz emekçileri ve Mako işçilerinin katıldığı greve bugün itibariyle Kocaeli’ndeki Ford Otosan ile Delphi, Valeo ve Ototrim fabrikası işçileri de katıldı.

Renault, Tofaş, Coşkunöz, Mako’nun ardından bugün Ototrim, Delphi, Valeo ve Kocaeli’deki Ford Otosan işçileri de iş bırakacaklarını duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre, Ototrim’de gece vardiyasında çalışan işçilerden sonra sabah mesaisi başlamayacak, Delphi ve Valeo’da ise gece vardiyası işçileri fabrikayı terk etmeyecek.

Ford Otosan yönetimi üretime ara verdi

Ford Otosan işçileri de sabah saatlerinde toplanacaklarını belirttiler. Ancak bu haberin hemen ardından Ford Otosan yönetimi, ikinci bir duyuruya kadar üretime ara verdiğini açıkladı. İşçilere yapılan açıklamada “parça ikmalinde yaşanan kesintiler nedeniyle ikinci bir duyuruya kadar üretim yapılmayacak. İdari ofislerde çalışanlar da dahil olmak üzere tüm sendika üyesi işçiler izinli sayılacaktır” denildi.

Talepler

Ford Otosan işçilerinin taleplerinden ilki Bosch fabrikasında imzalanan toplu iş sözleşmesi (TİS) baz alınarak ücret zammı yapılması, ikincisi hiçbir işçinin eylemler nedeniyle işten çıkarılmaması ve üçüncü olarak sendikadan istifaları yönetim tarafından kabul edilmesi. İşçiler ayrıca Türk Metal Sendikası’nın fabridakadan ayrılmasını istiyor. Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasındaki anlaşma Aralık 2014’te imzalanmıştı; anlaşma 2014-2017 yıllarını kapsıyor.

MESS: Yasa dışı eylemler katlanılamaz boyutlara ulaştı

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’ndan (MESS) iş bırakma eylemleriyle ilgili bir açıklama yaptı.

İş bırakma eyleminin, ihracatı olumsuz etkilediği belirtilen yazılı açıklamada, “iş yerini terk etmeme ve topluca iş bırakma” şeklindeki yasa dışı eylemler katlanılamaz boyutlara ulaştı, tüm çalışanlarımızı sağduyu ile hareket etmeye, işlerine sahip çıkmaya, iş yerine ve ülke ekonomisine zarar veren yasa dışı eylemlere derhal son vermeye davet ettiğimizi kamuoyuna duyururuz.” denildi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Otomotiv Sektörü’nün 2014 Raporu’na göre, Türkiye’de, otomotiv ana sanayide 50 bin, yan sanayide 200 bin olmak üzere yaklaşık 250 bin kişinin istihdam edildiği ve bu sayının dağıtım, pazarlama ve satış ağlarında çalışanları ile birlikte 400 bin kişi olduğu tahmin ediliyor.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında