CHP 'Merkez Türkiye Projesi'ni açıkladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partinin "Yüzyılın Projesi" olarak tanıttığı yeni projesini açıkladı. Hedef: 20 yılda 200 milyar dolarlık yatırımla Anadolu'da yeni bir mega kent.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar olması halinde uygulamaya geçireceği "Yüzyılın Projesi" isimli yeni projesini açıkladı. ‘Merkez Türkiye Projesi’ adı verilen projeye  20 yılda 200 milyar dolarlık yatırımla Anadolu'da bir mega kent kurulması hedefleniyor.

Merkez Türkiye adı verilen proje için tanıtım filminde şu bilgelere  yer verildi:

"Türkiye’yi içine düştüğü orta gelir tuzağından kurtaracak. Sadece yolları birbirine bağlamıyoruz; ülkeleri, kültürleri yaşamları birbirine bağlıyoruz. Bürokrasi sıfırlanacak, 2020’de faaliyete geçecek ve büyüyecek 2035 yılına gelindiğinde tamamlanacak. Yeni bir şehir, küresel bir proje. Akdeniz ve Karadeniz limanları üzerinden dünyaya bağlanan bir merkez. 3 milyon nüfuslu yaşanacak bir cazibe merkezi olacak. Otoyol ve demiryolu ağlarının tam ortasında yer alan bir şehir. AR-GE, tekno park şehri. Bölgenin en fazla yeşil alana sahip şehri olacak. 1 milyon 633 bin kişiye çevresine ile 2 milyon 200 bin kişiye istihdam yaratacak. 2035’de 100 milyar dolar katma değer yaratacak. 2035 yılında Türkiye insani gelişmişlikte dünyanın ilk 20 ülkesi arasına girecek. İşsizlik yüzde 5’in altına inece büyüme hızı ortalama yüzde 6 olacak. Tüm yakın coğrafyaya barış mutluluk ve refah gelecek."

Projenin tanıtım videosu şöyle:

Kılıçdaroğlu, projeyle ilgili şunları söyledi:

"Demir, kara, hava ve deniz yolu ile küresel sisteme Türkiye entegre olacaktır. Sadece bir lojistik merkezi yapmıyoruz biz. Mükemmel alt yapısı ile bir Anadolu’da mega kent oluşturuyoruz. Buradan ürünler dünyaya ulaşacak. Bölgemize barışı, zenginleşmeyi getirecek. Bölgeyi kendi içinde entegre edecek. Şangay’dan yüklenen mal 15 gün içinde Bakü’de olacak. Maliyetlerde yüzde 15-20’lik avantaj sağlanacak." 

"Projeyi gerçekleştirirken pek çok fondan yararlanacağız. İşe demir yollarını yeniden ele alarak düzeltme ile başlayacağız. Samsun ve Trabzon’u Mersin ve İskenderun’u mega kent ile buluşturacağız. Ulaştırma, iletişim, enerji alt yapısını yeniden düzenleyerek işe başlayacağız."

"Özel bir yasa ile kurulacak. Vali atanacak, yönetimi sivil toplum örgütlerinden oluşacak. Aynı zamanda bilim üssü olacak. Yönetimde Odalar Borsalar Birliği, Nakliyeciler Derneği, Turizm Yatırımcıları Derneği gibi pek çok kuruluş burada görev alacak."

"Maliyeti 200 milyar dolar olacak 20 yılda tamamlanacak. 40 milyar dolarını kamu, 160 milyar doları özel sektör tarafından gerçekleşecek."

'Akıllı kent'

Bu proje tamamlandığında ekonomiye 147 milyar dolarlık katma değer yaratacak.  2 milyon 200 bin kişiye iş imkanı sağlayacak. Kişi başı gelir 33 bin 300 dolara çıkacak

Sadece ticaret ve üretim merkezi mi olacak. Hayır. Kültür, sanat ve fuarlar merkezi olacak. Kendi güneş enerjisini kullanacak. Akıllı bir kent yapacağız.

Hükümetten ilk tepki Maliye Bakanı'ndan

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı 'Merkez Türkiye Projesi''yle ilgili hükümetten ilk değerlendirme Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi. 

Şimşek, projeye ilişkin düşüncelerini Twitter'dan şöyle yazdı: ''Liman özelleştirmelerini engelleyen - İstanbul 3. havalimanı ve 3. köprü karşıtı - ulus devletçi CHP zihniyetinin megakent projesi?!? CHP zihniyeti 2007'de engel olmasaydı bugün İzmir limanı Çin ve Asya'nınAvrupa pazarına giriş üssü olmuştu! Çin'li firma Yunanistan'a gitti. Sn Başbakanımızın aylar önce açıkladığı ulaştırmadan lojistiğe dönüşüm programını inceleyin! 2035'te değil, 2019'da Türkiye merkez üs olacak.'

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında