Irkçı pankartlar için bir buçuk ay sonra gözaltı 24 saatte serbestlik

Taksim'de 26 Şubat günü Ermenilere karşı nefret yürüyüşüne dönüştürülen Hocalı Katliamı'nı protesto gösterisinde ırkçı pankartları taşıdığı öne sürülen 9 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler, sorgularının ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

Hocalı katliamının 20. yıldönümünde Taksim'de düzenlenen ve çağrı metnini okuyanların tahmin ettiği gibi Ermenilere karşı bir nefret yürüyüşüne dönüşen anma ve protesto gösterisinde, ırkçı pankartlar açılmış ve İçişleri bakanlığı bu konuda soruşturma başlatmıştı.

Öte yandan 26 Şubat'taki mitinge İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de katılmış ve yaptığı konuşmasında; “20 yıl önce bugün, kan içiciler, katiller, acımasızlar ve merhametsizler, yüreksizler, korkaklar Hocalı’da 603 insanın kanını içtiler’, ” o kan o gün akmıştır, ama hesabı bitmemiştir, Türk milleti yaşadıkça o kanın hesabı yapılacaktır ve sorulacaktır.’” şeklinde halkı kin ve nefret duygularına sürükleyici ifadeler kullanmıştı.

Ayrıca eylemde, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast ve Yasin Hayal'e övgü içeren sloganlar atılması kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu.

SERBEST KALDILAR

İstanbul Cumhuriyet savcılığı tarafında açılan soruşturma kapsamında operasyon düzenleyen Güvenlik Şube Müdürlüğü, pankartları taşıyan ikisi kadın 9 kişiyi gözaltına aldı.

Şüphelilerin ifadelerinde, 'Biz protestoya katıldık. Beyoğlu'na girerken elimize tutuşturulan dövizleri taşıdık. Kimlerin verdiğini bilmiyoruz' dediği belirtildi.

Emniyette işlemleri tamamlanan şüphelilerin savcılık talimatıyla 24 saat içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.