Metal işçilerine sendika, patron ve Renault'dan tehdit

Bursa’da Renault, TOFAŞ, Valeo, Ototrim ve Ford Otosan fabrikalarında metal işçilerinin direnişi bir haftayı geride bırakırken, toplam 10 kişi “işçileri kışkırttıkları” iddiasıyla önceki gün gözaltına alındı. Patronlar ‘eylemler taraflara zarar veriyor’ açıklaması yaparken bir tehdit de Renault Avrasya Bölge Başkanı Jean Christophe Kugler’den tehdit geldi: ‘Bu durum devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz.’

15 Mayıs’tan beri grevde olan Oyak Renault Fabrikası işçilerinin ve işveren avukatları arasında yapılan görüşmeden sonuç çıkmadı. İşçiler talepleri yerine gelene kadar eyleme devam kararı aldı. Oyak Renault Fabrikası yetkilileri ile işçilerin seçtiği sözcüler ve her iki tarafın avukatları arasında yapılan toplantıdan sonuç alınamadı. İşçiler sorun çözülene kadar eyleme devam kararı aldılar.

Renault işçileri adına açıklama yapan sözcülerden Ekrem Salım, görüşmenin olumsuz sonuçlandığını belirterek, çalışanların belirlediği ücretin baz alınıp prim adı altında kendilerine ödenmesini istediklerini söyledi. Salım şunları söyledi: "Biz protokol istedik onlar taahhütnameye çevirdi. Beş gündür süren bu eylemde sürekli aynı şeyi yapıyorlar. Protokol olarak sunduğumuz evrakı taahhütnameye çevirip aynı şekilde geri dönüş yapıyorlar. Yani bunlar bu işin çözülmesinden değil, çözümsüzlükten yana. Biz onlara sürekli çözüm üreterek yaklaştık. Ama onlar bizim çözümlerimize, çözümsüzlükle yaklaştılar. Bundan sonraki süreçte kendileri oturup bir karar verecekler. Ya MESS ile yola devam diyecekler ya da MESS’ten ayrılıp tekrar bizim varlığımızı kabul edecekler.”

Renault Avrasya Bölge Başkanı Jean Christophe Kugler’den grevle ilgili açıklama geldi. ‘İş bırakma eylemi Türkiye açısından bir tehdit’ Kugler, Türkiye’de uzun vadeli yatırım planlarını gözden geçireceklerini ifade etti. 

Kugler, OYAK Renault’nun Bursa fabrikasındaki işçilerin iş bırakma eyleminin Türkiye açısından bir tehdit olduğunu belirterek, “Biz Türkiye’ye çok fazla yatırımla ve taahhütle bağlanmış durumdayız ve hep uzun süreli bir operasyon düşünüyoruz. Ama bu mesele sadece Bursa tesisi için değil Türkiye için bir risk aslında. Türkiye’deki tedarikçiler, yurt dışına tedarik edemezse burada bir risk ortaya çıkar” dedi. 

Türk-İş Yönetim Kurulu’ysa dün yaptığı yazılı açıklamada, eylemlerin bazı çevrelerin yönlendirmesiyle, sendika karşıtı bir propagandaya dönüştürüldüğünü savundu. 

Patronlardan açıklama 

Bursa’da başlayarak yayılan metal işçilerinin eylemlerine ilişkin patronlardan ortak açıklama geldi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) açıklamasında, “Eylemler tüm taraflara zarar vermektedir. İşçilerimizi sağduyu ile davranmaya, işverenin çağrısına kulak vermeye ve eylemleri sona erdirmeye çağırıyoruz. Ülkemize, işimize, ailelerimize ve işletmelerimize olan sorumluluğumuz ile işlerimize dört elle sarılarak üretime başlamalıyız” denildi. 

10 işçi gözaltında

10  metal işçisi, “işçileri kışkırttıkları” iddiasıyla önceki önceki gün gözaltına alındı. Bursa Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen 10 kişi ifade vermeyi reddetti. Gözaltındakilerin, “Silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçlamasıyla bugün veya yarın adliyeye sevk edileceği ifade edildi.

Tofaş ve Ford Otosan’da işbaşı

Geçen cuma gününden beri grevde olan Tofaş fabrikasında dün saat 07.00 vardiyasında 220'si taşeron, toplam bin 1750 vardiya işçisi işbaşı yaptı. 500’e yakı işçinin eylemiyse devam ediyor.

Üretime ara verdiğini açıklayan Tofaş’ın İnsan Kaynakları, Tofaş İnsan Kaynakları, dün gece cep telefonlarına gönderdiği SMS aracılığı ile işçilere sabah vardiyasına başlama çağrısı yaptı. Servis araçları her zamanki güzergahlarda bulunan işçileri alarak, polisin geniş güvenlik önlemi aldığı fabrika önüne getirdi. Otobüsler gelirken kapı önünde eylem yapan işçiler, vardiyaya girenleri yuhaladı. Polis fabrika içinde bekleyen işçilerin önüne bariyer çekerek, çalışacak işçilerin girişini sağladı. 220’si taşeron, toplam bin 750 vardiya işçisinin işbaşı yapmasıyla fabrikadaki bantlar açılarak üretim başladı.

Kocaeli’deki Ford Otosan’da da dün saat 16.00’dan itibaren 16.00-24.00 vardiyası ile yeniden üretime başlandı.

Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Yücel Yücel, Coşkunöz Metal’de üretimin başlaması ve yedek parça ikmalinin yeniden yapılması sonucu, Ford Otasan’ın dün saat 16.00’dan itibaren üretime başladığını duyurdu.

Harita: Cumhuriyet

Ankara’da Türk Traktör işçileri de iş bıraktı

Ankara'da Türk Traktör fabrikası işçileri iş bırakma eylemi yaptı. İşçiler, talepleri karşılanıncaya kadar iş başı yapmayacaklarını belirtti.

Konuyla ilgili işçiler adına açıklama yapan Emre Cevizlioğlu, "Renault, Ford, Fiat ne istiyorsa biz de aynısı istiyoruz. 3 yıllık sözleşmeyi reddettik. Bu sözleşme bize söylenerek yapılan bir sözleşme değildi. Biz bu sözleşmenin rafa kaldırılmasını istiyoruz. Faaliyetlerimizi işverenlere söyledik. İşten atmamalarını, bu ücretlerde iyileştirme ve kendi temsilcilerimizi kendimiz seçme talebini götürdük. Tamamen istediklerimiz cüzi şeylerdi. Yani o kadar abartılı şeyler istemedik. Sadece hakkımız ve doğru bildiğimiz bir şey istedik. Bunları işverene söyledik. Fakat işveren bize şöyle şeylerle geldi: 'Yaptığınız siyasal dışıdır' falan filan... Zaten biz bundan öncede tüm yasal yolları kullanarak taleplerimizi getirmiştik. Bu işi buraya vardıran şey, bizim bu yasal yollardan taleplerimizin karşılanamaması ve muhatap bulamamamız. Biz de böyle bir greve ve direnişe kalktık" ifadelerini kullandı.

Petrol İş’ten destek mesajı

Ege’de Petrol İş Sendikası, Bursa’daki metal işçilerinin direnişine destek verdi. Petrol İş üyeleri Bursa’daki mücadelenin kendi gelecekleri açısından da önemli olduğuna değinerek, başarının işçi sınıfının mücadelesi adına tarihsel önem taşıdığını açıkladılar.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında