Türkiye'yi barışa ve kardeşliğe taşıyacak anayasa

Kürt Dili Geliştirme ve Araştırma Derneği, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na yeni yapılacak anayasa ile ilgili görüş ve önerilerini sundu. Dernek, masa başında hazırlanacak bir anayasanın, içerisinde hazırlandığı coğrafyanın toplumsal gerçekliğini taşımıyorsa toplumun ihtiyaçlarına cevap olmayacağını belirtti.

 

Kürt Dili Geliştirme ve Araştırma Derneği, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na yeni yapılacak anayasa ile ilgili görüş ve önerilerini sundu. Dernek öncelikle, masa başında hazırlanan anayasaların ne kadar özenilerek hazırlanırsa hazırlansın, eğer içeriğinde, hazırlandığı coğrafyanın toplumsal gerçekliğini taşımıyorsa, toplumun ihtiyaçlarına cevap olmayacağını belirtiyor ve 1876 yılında yürürlüğe giren Kanun-i Esasi’den beri yapılmış hiçbir anayasa’nın toplumun ihtiyaçlarına cevap olmadığını ifade ediyor ve yeni anayasanın Türkiye’nin toplumsal gerçekliğinin dikkate alınarak hazırlanmasını talep ediyor. Hazırlanacak olan yeni anayasa’nın Türkiye’yi barışa ve kardeşliğe taşıyacak bir anayasa olması gerektiği belirtiliyor.

ETNİK KİMLİK VURGUSU

Kürt Dili Geliştirme ve Araştırma Derneği, yeni anayasa’nın 75 milyon insanın talepleri göz önünde bulundurularak hazırlanması gerektiğini belirtiyor ve derneğin yeni anayasadan talepleri şu şekilde sıralanıyor:

  • Başta Türkler ve Kürtler olmak üzere Türkiye’deki her etnik topluluğun statüsü belirlenmeli. Bunun için etnik kimliğe vurgu yapılmamalı veya yapılacaksa Türkiye’deki tüm etnik kimlikler dikkate alınmalı.

  • Her etnik kimliğin kendi anadili ile eğitim görebilmesinin anayasal güvencesi oluşturulmalı.

  • Her etnik kimliğe ait kültürün geliştirilmesi güvenceye alınmalı.

  • İnanç ve düşünce özgürlüğünün şartları sağlanmalı.

  • anayasada değiştirilemez hiçbir madde bulunmamalı.

  • Yerel yönetimlerin yetkilerinin genişletilmesi, yerelde halkın yetki ve söz sahibi olması ve eğitim-öğretim faaliyetlerinin yerel yönetimlere devredilmesinin anayasal şartları sağlanmalı.

  • İnsan hakları açısından uluslararası sözleşmeler dikkate alınmalı.

Kürt Dili Geliştirme ve Araştırma Derneği'nin Yeni Anayasa önerileri için tıklayınız.

(Kaynak: Bizsiz Anayasa Olmaz)