ABD Temsilciler Meclisi'nden Türkiye'yle ilgili ifade özgürlüğü tasarısı

Amerikan Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’ne Türkiye’deki ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesini isteyen bir tasarı sunuldu. Cumhuriyetçi ve Demokrat partili vekillerin sunduğu tasarıya iki günde 29 vekil destek verdi.

Hürriyet’ten Tolga Tanış’ın haberine göre, ABD Kongresi’ne Türkiye’de ifade özgürlüğü ve insan haklarına saygı gösterilmesini isteyen bir yasa tasarı sunuldu.

Çarşamba günü hazırlanan tasarıya destek açıklayan milletvekillerinin sayısı iki günde 29’a ulaştı. Tasarı aralarında Cumhuriyetçi Partili Dana Rohrabacher ve Demokrat Partili Eliot Engel gibi isimlerin de olduğu milletvekilleri tarafından Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin dikkatine sunuldu. Sunulan 279 sayılı tasarıda ise Temsilciler Meclisi’nin “Türkiye’deki ifade özgürlüğü ve insan haklarına saygı gösterilmesini istediği” belirtilerek şöyle denildi:

“Medya özgürlüğü kuruluşları endişeli”

“Türkiye, etnik, dini ve kültürel açıdan çok çeşitli nüfusuyla anayasal, seküler bir devlettir. Türkiye, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT’in bir üye ülkesi ve ABD’nin önemli bir NATO müttefiki olarak uzun süredir modern bir demokrasidir. Evrensel insan haklarına, özellikle de ifade özgürlüğüne saygı, demokratik, açık bir toplumu sürdürmek için esastır. ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma Bürosu, AGİT’in medya özgürlüğü temsilcisi, Freedom House (Özgürlük Evi) örgütü ve İnsan Hakları İzleme kuruluşu dahil önde gelen insan hakları gözlemcileri, ifade özgürlüğünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Parti’nin altında aşınmasından duyulan endişeyi ifade ettiler.”

“Korkutma, Manipülasyon”

Türkiye Hükümeti, hükümete yakın olunmasına zorlamak için operasyonlarına karışma ve düzenleme yetkisine dayanarak attığı adımlar dahil birçok yöntemle medya, özel şirketler ve sivil toplumun yaygın biçimde korkutulması ve manipülasyonunu artan biçimde uyguluyor. Son yıllarda suç kovuşturmaları ya da korkutma, genelde geniş kapsamlı terör yasalarına ve Türkiye’deki yetkililerin aldığı, ideolojik amaçlı ve çoğu zaman mesnetsiz biçimde kullanılmakla eleştirilen diğer önlemlere dayanıyor. Türkiye’deki bağımsız medya gruplarının birçok üyesi, şüphe uyandıran suçlamalarla gözaltına alındılar. 2013 ve 2014’teki protestoların ardından Türkiye’deki yetkililer, Twitter ve YouTube’u Anayasa Mahkemesi kararı kaldırıncaya kadar iki haftalığına yasakladılar.

6 Nisan 2015’te Türkiye Twitter ve YouTube’a erişimi birkaç saatliğine yeniden engelledi ve Google’ı yasaklamakla tehdit etti. Şimdi o yüzden Temsilciler Meclisi; 

  1. ’ne online ya da sosyal medyada olanlar dahil, ifade özgürlüğü üzerindeki kısıtlamaları derhal kaldırma çağrısı yapar.
  2. ’nden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) olan taahhütlerine uygun biçimde evrensel insan haklarına tam anlamıyla saygı göstermesini ister.
  3. ’nin Türkiye halkıyla olan uzun süreli ortaklığı ve dostluğunu bir kez daha vurgular.”

Geçtiğimiz Şubat’ta Temsilciler Meclisi’nden 90 vekil, Dışişleri Bakanı John Kerry’ye bir mektup yazarak Türkiye’deki medya özgürlüğünü korumak için ses çıkarmasını talep etmişti. Erdoğan’ın ABD’li kanun yapıcıları ‘kiralık’ olarak tanımlaması ve söz konusu mektubu ‘Türkiye karşıtı’ olarak tanımlamasının ardından, bu sefer 74 vekil imzasıyla Kerry’ye benzer uyarılarla dolu yeni bir mektup gönderilmişti.

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya



Yazar Hakkında