Eskişehir Ford Otosan işçileri de greve katıldı

Metal işçilerinin Bursa’da başlayıp diğer fabrikalara da sıçrayan grevi devam ederken, Eskişehir'deki Ford Otosan fabrikasındaki işçiler de iş bırakma eylemine başladı.

Kocaeli'deki Ford Otosan tesislerinde iş yavaşlatma eylemine devam eden işçiler ve yönetim arasında görüşmeler sürerken, şirketin Eskişehir'deki fabrikasından da eylem haberi geldi.

Ford Otosan'ın kamyon üretimi yapan tesisinde 08.00-18.00 vardiyasına gelen işçiler, saat 11.00'den itibaren, 'ücretlerinde iyileştirme yapılması' ve 'Türk Metal Sendikası'nın Ford fabrikasından çıkması' talepleriyle fabrika bahçesinde iş bırakma eylemine başladı.

"Taleplerimiz basit"

İşçi sözcülerinden Ahmet Camsemiz Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, tepkilerinin işverene de sendikaya karşı olduğunu söyledi: "Şu iyi bilinsin; tepkimiz işverene değil, bizleri yıllardır sömüren sendikaya karşıdır. Bugün bir milattır. Bu süreci baltalamak, provoke etmek isteyenler olacak ancak buna izin vermeyeceğiz. Taleplerimiz çok basit, diğer fabrikaların talepleri neyse bizimkisi de o. İnsani yaşama şekli, seyyanen bazı rakamlar dönüyor, bu rakamları istiyoruz ama daha netleşmemiş. Gölcük'den gelecek haberler de bizi ilgilendiriyor. Onlarla irtibat halindeyiz. Nasip olursa bu gece sonlanacak deniliyor."

Gölcük'teki Ford Otosan işçileriyse, bugün Genel Müdürü Haydar Yenigün ile görüşerek, kendi aralarında belirledikleri taleplerini yönetime ilettiler.

Görüşmeler hakkında bilgi veren ve olumlu gelişme olacağını düşündüklerini söyleyen işçi sözcüsü Hakan Cömert, taleplerini şöyle sıraladı: “Ücret konusunda bir iyileştirme istedik, bu işten çıkarılan arkadaşlarımızın geri dönmesi, Türk Metal Sendikası’nın oradan gitmesi ve bu süreçte hiçbir arkadaşımızın işten çıkarılmaması konusundaki maddelerimizi ilettik.” Hakan Cömert, görüşmelerde anlaşmaları durumunda işe geri dönüp üretim kaybını kapatacaklarını açıkladı. 

OYAK Renault işçilerinin grevi devam ediyor

15 Mayıs’ta başlayan OYAK Renault metal işçilerinin grevi de devam ediyor. Renault yönetimi, haftasonu yaptığı açıklamada, Tofaş'ın 22 Mayıs'ta teklif ettiği koşulların aynısını ilan ettiğini bildirmişti.

Tofaş’ta başlayan grev, 1000 TL’lik prim şeklinde zam ve greve katılan işçilerin işten çıkarılmama vaadiyle sona ermişti.  

Görüşmelerden sonuç alınamaması üzerine Bursa'da eylemdeki Renault işçileri bu sabah da vardiyaya başlamadı.

Ancak, işçiler 1000 TL'lik destek değil, Bosch çalışanlarına yapılan ücret iyileştirilmesinin aynısını talep ettiklerini belirterek eyleme devam kararı aldı. Fabrika önünde işçilerin ve işçi yakınlarının bekleyişi devam ediyor.

Cumartesi günü TOFAŞ yönetimiyle eylemdeki işçiler arasında anlaşma sağlanmıştı. Yönetim, eylemler nedeniyle kimsenin işten çıkarılmaması ve prim şeklinde zam yapılması koşullarını kabul etmişti.

Tofaş’ın yanı sıra, yan sanayi kuruluşları Coşkunöz, Mako ve Ototrim'deki grev de sona erdi. 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında