İspanya’da ‘Öfkeliler’in zaferi

İspanya'da yaklaşık 40 yıldır Halk Partisi ve Sosyalist Parti’nin hakimiyetinde geçen seçimlere 'Podemos' damgasını vurdu. Podemos, 2011’de başlayan halk hareketi ‘İndignados’ (Öfkeliler) hareketinden doğmuş bir partiydi.

Avrupa Birliği üyeleri arasında ekonomik krizin en ağır vurduğu ülkelerden biri olan; işsizliğin yüzde 20’nin üstünde seyrettiği İspanya’daki yerel seçimler sürpriz sonuçlar ortaya koydu.

2011’de başlayan protesto hareketi “Indignados” (Öfkeliler) zamanla tabandan örgütlenen siyasi partilere dönüştü. ‘Öfkeliler’ hareketinden doğan Podemos (Yapabiliriz); geçen yıl kurulmasına rağmen yüzde 25 oy alarak ikinci çıktı. 

2006’da ayrılıkçı eğilimli Katalonya’da kurulan ve protesto hareketleriyle ivme kazanan “Ciudadanos” (Vatandaşlar) ise ilk kez İspanya genelinde seçime katılarak yüzde 11 oy elde etti. 

Barselona’da Podemos’un desteklediği aday belediye başkanlığını kazanırken, Podemos Madrid’de de Sosyalistlerle ittifaka giderek başkenti yönetebilir.  

71 yaşındaki emekli yargıç Manuela Carmena’nın liderliğini yaptığı “Ahora Madrid’”(Madrid Şimdi) birkaç ay önce kurulmasına rağmen kemer sıkma politikalarına karşı Podemos’un da desteğini alarak başkentte ikinci sırada çıktı. Üçüncü sıradaki Sosyalistlerle ittifak  kurmaları halinde, Başbakan Mariano Rajoy başkenti kaybederek kasım ayındaki genel seçimler öncesi en ağır darbeyi alacak. Madrid iktidardaki muhafazakar Halk Partisi (PP) tarafından 23 yıldır yönetiliyordu.

Kent hareketinden çıkan kadın başkan 

2014’te Podemos’un da yer aldığı katılımcı demokrasi bileşenleriyle kurulan “Barcelona en Comu” (Ortaklaşa Barselona) vatandaş platformu adına seçime giren 41 yaşındaki Ada Colau belediye başkanlığını kazandı. İpotek kredilerini ödeyemedikleri için evlerinden atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan kent sakinlerini savunan Colau, aktivizmiyle ön plana çıkmıştı. Colau’nun önderliğini yaptığı hareket, tahliye memurlarının gittiği evlerin etrafını sarıp yetkilileri pes ettirene dek nöbet tutuyordu. 

Barselona’nın yeni Belediye Başkanı Colau, seçim sonuçlarıyla ilgili şunları söyledi:

“Bir çağın sonuna geldik, birkaç partinin baskın domine ettiği, her dört yılda bir sandığa giden seçmenin aslında hiçbir şeye karar vermediğine inanmadığı bir dönemin sonu geldi.”

Yaklaşık 40 yıldır Halk Partisi ve Sosyalist Parti’nin hakimiyetindeki iki partili sistemi kasım ayındaki genel seçimler öncesinde ciddi biçimde sarsan sonuçları Podemos lideri Pablo Iglesias, “Geleneksel siyaset bitti” sözleriyle yorumladı. El Mundo gazetesi başyazısında “İspanya’nın en büyük iki kentindeki sonuç ülkenin karşısındaki siyasi ve sosyal dönüşümün teşhisini koyuyor” ifadelerini kullandı. El Pais ise sonuçların ‘İspanya’da siyasi çalkalanmanın başlangıcını doğruladığını’ belirtti.

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya

Etiketler

Öfkeliler


Yazar Hakkında