Roboskili ailelerden 'Pontus Soykırımı tanınsın' çağrısı

Roboskili aileler, Şırnak’ta Cumhuriyet Meydanı’na AKP’nin astığı ‘Kendi Savaş Uçaklarımızı Yapıyoruz’ afişine tepkilerini dile getirmek için Azadi Meydanı'nda bir araya gelip basın açıklaması yaptı.

AKP’nin, Başbakan Davutoğlu’nun 26 Mayıs’ta yapacağı miting öncesi Şırnak kent merkezindeki bilboardları “Kendi savaş uçağımızı yapıyoruz” yazılı afişlerle donatmasını protesto eden Roboskili aileler “Bizi katliam ve soykırımlar ile tehdit eden AKP hükümetini kınıyor ve tavrını protesto ediyoruz” dedi. 

Roboskili ailelere, HDP’li adaylar ve kurum temsilcileri de destek verdi.

“Erdoğan’ın gerçek yüzü burada” pankartı ve katliamda yaşamını yitiren çocuklarının fotoğraflarını taşıyan aileler adına konuşan Veli Encü, katliamın üzerinden geçen süreye rağmen, tek bir hukuki kazanım elde edilemediğine işaret etti. Tek amaçlarının Roboski katliamının faillerinin yargılanmasını sağlamak olduğunu dile getiren Encü, Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan katliamların açığa çıkartılması için mücadele ettiklerini söyledi.

Yannis Vasilis Yaylalı'nın Demokrat Haber'de yer alan haberine göre aileler, "sadece kendi acıları içerisinde kaybolmadıklarını" ifade ederek , bu zamana dek gerçekleştirilmiş olan katliamların aydınlatılması için de ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. 

Aileler, bu doğrultuda 19 mayıs 1919 tarihini hatırlatarak, Türkiye'de bugünün, "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutladığını, ancak bu tarihin Pontos Rum Soykırımı'nın gerçekleştiği tarih olduğuna vurgu yaptı. 

Aileler, Karadeniz'de yaşayan Pontoslu Rum halkının maruz bırakıldığı soykırım ve yaşadığı yalnızlığa şu ifadelerle dikkat çekti: "Pontos'ta yaşayan Rum halkı belki bir çoğumuzun dikkatinden kaçan ve kendi kaderlerine terk edilmiş bir halk. Pontoslu Rum halkı kendisine uygulanan soykırım anmasını sessizce bir çok yerde gerçekleştirdi. Biz Roboskili aileler olarak, Türkiye Cumhuriyeti devletini mazlum Pontos halkına uyguladıkları soykırımı tanımaya davet ediyoruz. Roboski aileleri olarak Pontoslu Rumların acılarını paylaştığımızı ve elimizden geldiği kadar dayanışma duygularımızı açıkça ifade ediyoruz." 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

Pontus Rum Roboski


Yazar Hakkında