Azerbaycan'da düzenlenecek Avrupa Oyunları'nın yetkilisi, ölümcül yangının ardından istifa etti

Temmuz ayında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşecek Avrupa Oyunları’nın süpervizörü Rasim Adjalov, 19 Mayıs’ta 15 kişinin hayatını kaybettiği yangının ardından görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Azerbaycan’ın muhalif medya mecrası, Berlin’den yayın yapan Meydan TV’de ve Civilnet'te yer alan habere göre, açıklamayı 20 Mayıs’ta facebook sayfasından yapan Adjalov: “Üzgünüm, ahlaki değerler aldığım maaştan daha önemli. Bu kadarı yeter. Bir gün bizim de ailemiz olacak” dedi. Adjalov, açıklamayı, yangında ölen 5 çocuktan biri olan 2 yaşındaki Fereh Meherremova adına yaptığına da ekledi. 


12-28 Temmuz tarihleri arasında Avrupa Oyunları’na ev sahipliği yapacak olan Azerbaycan, insan hakları ihlalleri konusunda sert eleştirilere hedef oluyor. 19 Mayıs’ta gerçekleşen ölümcül yangın da kentteki kalitesiz binaların varlığı ve olimpiyatlar için harcanan büyük meblağların orantısızlığını ortaya serdi.

Yangının nedeni binanın cephesinin plastik malzemeyle kaplanması olarak tespit edilirken, ismi verilmeyen bir hükümet görevlisinin akrabası olduğu iddia edilen, “Global Construction” inşaat şirketinin başındaki Miryusikh Mahmudov tutuklandı.

Meydan TV’de yer alan habere göre yangın, Avrupa Oyunları için inşa edilen binaların güvenlik sorunlarıyla ilgili endişeleri de ortaya koydu.

Bakü’de son yıllarda kapsamlı bir kentsel dönüşüm yaşanıyor. Eski Sovyet binaları binaları birer birer yıkılırken, yerine gökdelenlerin ya da ucuz malzemeli konutların yapıldığı belirtiliyor.

Öte yandan, Avrupa Oyunları için 68 bin kişi kapasiteli atletizm stadyumu, uluslararası standartlarda havuzlar ve jimnastik salonları inşa ediliyor. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında