Yavuz Önen açıkladı: 'Çevik Bir işkencecimdi...'

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) eski Başkanı Yavuz Önen, 1971’deki 12 Mart darbesi döneminde Çevik Bir’den işkence gördüğünü açıkladı. 'Kişilere yönelik bir öfke halim yok' diye konuşan Önen, Bir'in kendisine; 'Şurada bir kurşun eder ancak senin hayatın. O kurşunu sıkmak da benim yetkimde' dediğini aktardı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) eski Başkanı Yavuz Önen, 1971’deki 12 Mart darbesi döneminde Çevik Bir’den işkence gördüğünü açıkladı. 

Önen, işkence anlarını şöyle anlattı: 

“Çevik Bir, 12 Mart’ta bir sorgulama timinin komutanıydı. Ankara Güvercinlik’te yapılıyordu bu işkenceler. Emniyet’ten aldılar bizi Güvercinlik’e götürdüler. Orada beş gün boyunca işkence gördüm. Çevik Bir, işkence sonrası koluma girdi, benimle yürüdü ve kulağıma ‘Şurada bir kurşun eder ancak senin hayatın. O kurşunu sıkmak da benim yetkimde’ dedi.”

'YENİ DOĞUM YAPMIŞ EŞİME İŞKENCEYİ SEYRETTİRMEK İSTEDİLER...'

Önen, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Çevik Bir orada çok aktif bir rol üstlenmişti, işkence timinin bir elemanıydı. İşkence yaparken o tarihte yüzlerini gizleme gereği duymuyorlardı, pervasızdılar. Yapmadığımız bir takım işleri üstlenmişiz gibi gösteren bir dosyayı imzalatmak istiyorlardı. Beş gün imzalamamak için direndim. En sonunda yeni doğum yapmış eşimi oraya getirmekle tehdit ettiler. Onun gelmesini istemiyordum. Dosyayı imzaladım... 

Bir’le sonraki karşılaşmamız orduevinde bir resepsiyonda gerçekleşti. O Genelkurmay İkinci Başkanıydı, ben o dönem TMMOB başkanı olduğum için bütün resmi davetlere gidiyordum. Orduevi’nde bir resepsiyon daveti geldi, gittik. Kapıda o karşılıyordu konukları. Birbirimizi görmezden geldik. Tokalaşmadık, geçtik, gittik. Bakmadım yüzüne, ben kin gütmüyorum. Benim kişilerle bir sorunum yok. Ben sistemle boğuşmaya kararlıydım, militarist anlayışlarla boğuşmaya karalıydım. Kişilere yönelik bir öfke halim yok.” 

(Taraf)