Surp Pırgiç’in onur yılı

Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nin kuruluşunun 183. yıldönümü, 14 Mayıs Perşembe akşamı düzenlenen yemekle kutlandı.

Her yıl olduğu gibi, Ermeni Kilisesi’nin Hampartsum Yortusu’nu kutladığı gün yapılan yemekte dağıtılan kitapçıkla, hastanenin son durumu katılımcıların dikkatine sunuldu. Hastanenin Bilek Huzurevi Salonu’nun önüne kurulan çadırda yapılan yemeğe vakıf başkanları, ruhaniler ve davetlilerden oluşan, kalabalık bir kitle katıldı.Yemekte Surp Pırgiç Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu, vakfın on yıl içindeki gelişimine dair bir konuşma yaptı. Gecede aktarılanların dışında, hastane yönetimini gururlandıran bir diğer gelişme de, bu etkinlikten bir hafta sonra yaşandı. 11 Mayıs’ta, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı tarafından başlatılan ‘Sağlık Hizmet Kalite Standartları’ denetiminde, Surp Pırgiç Hastanesi rekor bir puan aldı. 20 Mayıs’ta açıklanan değerlendirme sonucuna göre, Surp Pırgiç’e 100 üzerinden 98 puan verildi. 

Sayılarla Surp Pırgiç

İki yıl başkan vekilliği, iki yıl da ikinci başkanlık yaptıktan sonra 10 yıl önce Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildiğini hatırlatan Şirinoğlu, Surp Pırgiç’in faaliyetlerine ilişkin şu verileri paylaştı: “2014 yılında hastane polikliniğine 163 bin hasta kabul edildi. Büyük ve orta ölçekli, 4300’den fazla ameliyat yapıldı. 40 bine yakın radyoloji tetkiki ve 400 binin üzerinde laboratuvar tetkiki yapıldı. Ayrıca semt vakıflarından yönlendirilen 645 hastaya ücretsiz bakım hizmeti verildi.”

Hastalardan toplam 42 milyon TL tahsil edildiğini, bunun sadece 1 milyon TL’sinin kâr hanesine yazılabileceğini, bunun da hasta başına 7 TL’ye tekabül ettiğini belirten Hastane Başkanı, “Hastanenin pahalı olduğunu düşünenlere, burada 2500-3000 TL’ye yapılan aynı ameliyatların başka hastanelerde 35-40 bin TL’lere ulaştığını hatırlatmak gerekiyor.”

Varlıklar ve projeler

Şirinoğlu, Surp Pırgiç Hastanesi iktisadi işletmesi ile vakfın toplam nakit varlığının 54 milyon 875 bin TL olduğunu; 5 milyon 969 bin TL tutarındaki borç düşüldüğünde, geri kalan toplam varlığın 48 milyon 906 bin TL olduğunu açıkladı. 14 yıl önce eksi 300 bin dolarla devralınan hastane bütçesinin bu noktaya ulaşmasını toplumun dikkatine sunduğunu söyleyen Şirinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Vakfımız dünyadaki en büyük Ermeni vakfı. Bu varlıkta tüm dünya Ermenilerinin payı var. Yönetim olarak, ihtiyacı olan tüm vakıflara yardım etmeye hazırız. Tek bir şartımız var, o da, bugün bizim yaptığımız gibi, şeffaf bir bilanço sunmaları. 49 milyon TL çok büyük bir meblağ gibi görünebilir, fakat bugün radyoloji bölümünü yenilemek 10 milyon dolar, kardiyo vasküler cerrahi bölümünü kurmak 5 milyon dolar, onkoloji bölümü kurmak ise 15 milyon dolar. Cemaatin güçlü olmasını ve hastanemizin bir 180 yıl daha var olmasını sağlamak istiyorsak, vakfımızın kasasının dolu olması gerekiyor.”

Mavi Melekler’e şükran

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın özel huzurevlerine ilişkin yönetmeliğindeki yeni düzenlemelerle, huzurevlerine, ‘sosyal çalışmacı’ sıfatı taşıyan personel bulundurma zorunluluğu getirildi. Bakanlık tarafından Şubat ayında hastanenin huzurevinde yapılan denetimlerde bu konudaki eksiklik gündeme gelince, Şirinoğlu, hastanenin kadınlar kolu ‘Mavi Melekler’inaynı işlevi gördüğünü belirtti. Bakanlık müfettişi ise,‘sosyal çalışmacılar’ınraporlama gibi teknik sorumluklar taşıdığı, dolayısıyla bu kişilerin Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarından sertifika almış sağlık personeli olması gerektiğini söyledi. Şirinoğlu, bu nedenle yeni bir yapılanmaya ihtiyaç duyduklarını, profesyonel ekibin yanı sıra hastanenin kadim bir geleneği olan ‘Mavi Melekler’in de sürdürüleceğini, bunun için beş kişiden oluşan genç bir grup kurulacağını belirtti.

Mavi Melekler 1860 yılında, dönemin hastane başkanı Asbed Znunt zamanında kurulmuştu. O tarihte çok zorlu şartlarda hizmet veren hastanenin işleyişinde hayati bir yeri olan Kadınlar Kolu, çalışmalarını günümüze dek aralıksız olarak sürdürdü. Hampartzum yemeğinde, Azniv Toros başkanlığındaki Kadınlar Kolu’nun üyelerine şükran plaketleri sunuldu. Kadınlar Kolu’nda şu isimler yer alıyor; Azniv Toros (35 yıl), AznivY arıcıyan (37 yıl), Hasmig Zadur (26 yıl), HıripsimeArıdağ (20 yıl), Öjeni Çitçiyan (26 yıl), Nıvart İşcan (26 yıl), Luiz Elmasdağ (26 yıl), Yerçanig Ünal (22 yıl), Haygan Elmas (20 yıl), Fidan Örs (20 yıl), Anahit Kayaoğlu (20 yıl), Yeranuhi Otoğlu (17 yıl), Kudret Dursun (14 yıl), Karin Maskalacı (14 yıl), Margrit Sahakyan (14 yıl), Jaklin Gostanoğlu (7 yıl), Janet Kirkoryan (7 yıl), Takuhi Kalaycı (1 yıl).

 

Kategoriler

Toplum Vakıflar



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.