Cumartesi Anneleri 20 yıldır adalet bekliyor

Bugün, Cumartesi Anneleri’nin gözaltında kaybedilen ve faili meçhul cinayetlere kurban giden çocukları için başlattıkları nöbetin 20. yıldönümü.

İlk kez 27 Mayıs 1995’te gözaltında işkenceyle öldürülen öğretmen Hasan Ocak’ın ailesi hak savunucularıyla birlikte Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapmıştı. 

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen ve bir daha ulaşamadıkları yakınları için adalet taleplerini 20.yıl dönümünde yineledi. Çağlayan Adliyesi önünde grup adına basın açıklamasını okuyan Maside Ocak, ‘’Galatasaray’da  oturmaya başlamamızın 20. yılındayız. 20. yılımızda hak savunucuları ve kayıp aileleri olarak kayıplarımız nerede, adalet nerede demek için Çağlayan adliyesi önündeyiz” diye konuştu.

“Adliyeler burada, adalet nerede?”

İstanbul Adalet Sarayı’nın 5 Mart 2011 tarihinde açıldığını hatırlatan Ocak, “Dönemin başbakanı Erdoğan açılışta ‘Avrupa'nın en büyük adalet sarayını yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz’ dedi. Kısa bir süre sonra da Kartal’da dünyanın en büyük adliyesinin açılışı yapıldı. Buradayız çünkü Türkiye’de Avrupa'nın ve dünyanın en büyük adliyeleri var ama adalet yok” dedi. Yüzlerce insanın gözaltında kaybedildiğini belirten Ocak, “Bugün kayıp iddialarıyla ilgili yürütülen yalnızca beş dava bulunmaktadır” ifadelerini kullandı. 

“Adalet bizim için yok sayılıyor”

Gözaltına alındıktan sonra bir daha ulaşılamayan Murat Yıldız’ın annesi Hatice Yıldız, oğluyla birlikte İzmir’de karakola gittiklerini söyledi. Anne Yıldız, “Ne yazık ki 20 yıldır bizim için adalet olmadığını gördüm. Oğlum gözaltında kaybedildi. 20 yıldır sokaklardayız. Bugün buraya gelmemizin sebebi bizi görmeyen savcılar, yargıçlar, hakimler her neyse görsünler ki biz 20 yıldır ne arıyoruz? Biz 20 yıldır kayıplarımızı arıyoruz, adalet arıyoruz. Ne yazık ki bu ülkede adalet bizim için yok sayılıyor.” dedi.

Gözaltına alındıktan sonra ormanlık alanda cesedi bulunduğu belirtilen Hasan Ocak’ın kardeşi Ali Ocak, “1995’te Hasan Ocak gözaltına alınıp işkenceden geçirildikten sonra katledilip Beykoz ormanlarına atılmıştı. Hasan’ı bulduğumuzda vücudunda işkence izlerinin yanı sıra ayakkabı bağları yoktu, pantolonunun kemeri alınmıştı. Bu özellikle Vatan Caddesi’nde 1. şubede gözaltına alınıp işkenceden geçirilen herkesin başına gelen vasat bir uygulamaydı” diye konuştu. 

Cumartesi Anneleri, nöbetlerinin 20. yıldönümünde, bu akşam saat 20.00’de Galatasaray Meydanı’nda toplanacak, bir kez daha 'Kayıplarımız nerede? Adalet nerede?' diye soracak.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında